Alituinen kiireen tunne. Töissä asiat tuntuvat kasautuvan, harrastamaankin pitäisi ehtiä ja ystäviä nähdä. Ympärillä oleva hälinä ahdistaa, hermot kiristyvät aiempaa herkemmin.
Jokainen ihminen kokee stressiä jossakin vaiheessa elämäänsä. Lyhytaikainen stressi on normaalia ja yleensä harmitonta – se ajaa meidät saamaan aikaiseksi asioita ja tekemään parhaansa. Pitkittyessään stressi voi kuitenkin vaikuttaa terveyteen ja kehoon monin tavoin.
Yleisimpiä stressiin liittyviä psyykkisiä oireita ovat jännittyneisyys, ärtymys, levottomuus, ahdistuneisuus, masentuneisuus, muistiongelmat, vaikeus tehdä päätöksiä ja unen häiriöt. Fyysiset oireet voivat ilmetä esimerkiksi päänsärkynä, huimauksena, sydämentykytyksenä, pahoinvointina, hikoiluna, vatsavaivoina ja alentuneena vastustuskykynä.
Ashwagandha on saavuttanut viime vuosina suuren suosion erityisesti paremman stressinhallinnan, rauhoittumisen ja keskittymiskyvyn tukemisessa.
Mutta mitä ashwagandha on – ja mitä hyötyä sen käytöstä voi olla?
Ashwagandha eli rohtokoisio on Intiassa, Lähi-Idässä ja Afrikassa esiintyvä kasvi, jota on hyödynnetty jo tuhansien vuosien ajan. Suurin osa nykyajan ravintolisistä valmistetaan ashwagandhan juuresta eristetystä uutteesta.
Ashwagandha tunnetaan erityisesti sen rauhoittavasta ja stressiä lievittävästä vaikutuksesta
Ashwagandha lasketaan niin kutsuttuihin adaptogeeneihin, joiden ajatellaan lisäävän kehon kykyä sopeutua erilaisiin sisäisiin ja ulkoisiin stressitekijöihin.
Yrtillä onkin tähän käyttötarkoitukseen pitkä ja perinteinen historia, jonka tueksi on viime vuosien aikana saatu myös nykyaikaista tieteellistä näyttöä. Viitteitä ashwagandhan hyödyistä stressinhallintaan ja stressihormoniksikin kutsutun kortisolin vähentämiseen on havaittu useissa tutkimuksissa.
Ashwagandhaa on perinteisesti käytetty myös paremman unen tukemiseen
Ashwagandhan latinankielinen nimi Withania somnifera tarkoittaakin ”unta tuovaa”. Unen tukeminen on myös nykyään yksi suosituimmista syistä käyttää ashwagandhaa.
Myös tähän löytyy jonkin verran tieteellistä näyttöä – vuonna 2021 tehdyn meta-analyysin mukaan ashwagandhalla oli positiivinen vaikutus uneen.
Henkisen tasapainon tukemisen lisäksi ashwagandhan hyödyistä on jonkin verran näyttöä muun muassa myös maksimaalisen hapenottokyvyn, voimatasojen ja palautumisen edistämisessä. Tämän vuoksi monet urheilijat ovat kiinnostuneet ashwagandhasta.
Tällä hetkellä on julkaistu joitain yksittäisiä tutkimuksia, jotka antavat positiivisia viitteitä yrtin vaikutuksista fyysisen suorituskyvyn ja kapasiteetin eri osa-alueisiin. Jotta asia voidaan todeta varmemmin, tarvitaan kuitenkin lisää tutkimustietoa.
Puhdistamo Earth Ashwagandha
Kotimaisen Puhdistamon Earth Ashwagandha on täysin luontainen mutta nykyaikaisen tehokas versio ashwagandhasta helposti nautittavassa kapselimuodossa.
Earth Ashwagandha sisältää markkinoiden laadukkainta täyden spektrin ashwagandhan juuriuutetta, joka on saatu luontaisesti vesiuuttamalla. Vesiuuton ansiosta tuote on täysin vegaaninen.
Mikäli et ole aiemmin käyttänyt ashwagandhaa, aloita maltillisesti esimerkiksi noin 375–750 mg (1–2 kapselia) annostuksella per päivä ja seuraa omaa olotilaasi.
Jos päädyt käyttämään ashwagandhaa säännöllisesti, voi olla hyvä pitää siitä välillä taukoa – samalla tavalla kuin esimerkiksi kofeiinista. Näin elimistö ei pääse liikaa tottumaan jatkuvaan ulkopuoliseen tukeen, kun haluat rentoutua.
Lähteet
- Cheah KL, Norhayati MN, Husniati Yaacob L, Abdul Rahman R. (2021). Effect of Ashwagandha (Withania somnifera) extract on sleep: A systematic review and meta-analysis.
- Pratte MA, Nanavati KB, Young V, Morley CP. (2014). An alternative treatment for anxiety: a systematic review of human trial results reported for the Ayurvedic herb ashwagandha (Withania somnifera).
- Fuladi S, Emami SA, Mohammadpour AH, Karimani A, Manteghi AA, Sahebkar A. (2021). Assessment of the Efficacy of Withania somnifera Root Extract in Patients with Generalized Anxiety Disorder: A Randomized Double-blind Placebo- Controlled Trial.
- Gopukumar K, Thanawala S, Somepalli V, Rao TSS, Thamatam VB, Chauhan S. (2021). Efficacy and Safety of Ashwagandha Root Extract on Cognitive Functions in Healthy, Stressed Adults: A Randomized, Double-Blind, Placebo-Controlled Study.
- Salve J, Pate S, Debnath K, Langade D. (2019). Adaptogenic and Anxiolytic Effects of Ashwagandha Root Extract in Healthy Adults: A Double-blind, Randomized, Placebo-controlled Clinical Study.
- Examine (2023). Ashwagandha.