Haastattelu: Hamppumaan Jaakko Myllyniemi

Haastattelu: Hamppumaan Jaakko Myllyniemi

Luet nyt Haastattelu: Hamppumaan Jaakko Myllyniemi 4 minuuttia Seuraava Tutustu tyrnin moniin ominaisuuksiin

Teksti : Aleksi Haapajoki

Hamppumaa myy ja maahantuo tarkoin valittuja hampputuotteita kestävän ja ekologisen teollisuuden periaatteilla. Saimme Hamppumaan perustajan Jaakko Myllyniemen haastatteluun.

Mistä sait idean lähteä myymään hampputuotteita?

Kasvisyöjänä olen ollut 13 vuotta ja sitä kautta kiinnostus ravintoa ja varsinkin eri proteiini lähteitä kohtaan on kasvanut vuosi vuodelta. Sitä kautta tulikin tutustuttua hampputuotteisiin.

Hamppumaan tarina lähti kuitenkin siitä kun aloin kasvimaapalstalla viljelemään omia ruokia. Sitä kasvuihmettä seuratessani aloin unelmoimaan ekokylistä, joissa voisi hyvässä yhteisössä kasvattaa ruokia ja askarella eri projektejen parissa. Halusin lähteä kohti tätä unelmaa, joten irtisanouduin sähköasentajan työstäni ja lähdin Norjaan vapaaehtoiseksi yhteisöihin opiskelemaan permakulttuuria ja luomuviljelyä. Siellä ekokylä unelma vahvistui entisestään ja päädyin vielä Keski-Amerikkaan opettelemaan permakulttuuria.

Sitten palasin Suomeen ja ajattelin, että nyt ruvetaan luomaan ekokylää. Menin yrittäjän ammattitutkinto kurssille ja siellä tajusin etten ole vielä valmis perustamaan ekokylää. Silloin sattumalta törmäsin idätettyihin hampputuotteisiin ulkomailla ja kun sain niitä tilattua testattavaksi niin yllätyin isosti, koska aikaisempi kokemus hampputuotteista oli huono. Esimerkiksi tavallinen hamppuproteiini jäi aina kaappiin kun se oli niin dominoivan makuista, ettei sitä pystynyt käyttämään. Kun taas idätettyä pystyi syömään helposti vaikka ihan pelkiltään. Olin aikaisemmin oppinut idättämisen merkityksen ravintoaineille, mutta en osannut odottaa maunkin parantuvan niin paljon.

Siitä kokemuksesta tuli kova into saada nämä tuotteet Suomeen ja siten Hamppumaa syntyi. Siitä ollaan sitten lähdetty kasvamaan askel askeleelta kohti ekokylä unelmia. Nyt ollaankin Hamppumaalla aloitettu kumppanuusohjelma, jossa kutsutaan saman henkisiä ihmisiä ideoimaan ekokylää. Tarkoitus on tällä liiketoiminnalla kasvattaa resursseja, jotta voidaan tehdä kestävän hyvinvoinnin eteen asioita. Eli hyvin ideologisella pohjalla lähdetty tekemään liiketoimintaa.

 

Mikä on idätetyn ja idättämättömän hampunsiemenen ero?

Siemenet (ja pähkinät) ovat sellaisenaan kasvienjälkeläisiä ja tavallaan horrostilassa sen takia, että ne säilyisivät pitkään. Niissä on erilaisia selviytymismekanismeja. Esimerkiksi hampunsiemenessä on kova kuori ja lisäksi kemiallisesti mm. fytiini- ja parkkihappoa, jotka estävät ravintoaineiden imeytyvyyttä. Tällä tavalla siemen suojelee ‘ravintotietoa’, joka saadaan purettua täysin ainoastaan idättämällä. Tutkimusten mukaan elimistö pystyy hyödyntämään vain noin 20% idättämättömän siemenen tai pähkinän ravintoaineista, mutta idättämällä tämä nousee moninkertaiseksi. Tämän takia onkin hullua, että suurin osa meidän ruuasta valmistetaan horroksessa olevia siemenistä ja pähkinöistä.

 

Minkälaisiin tarkoituksiin olet huomannut idätetyn hamppuöljyn, -proteiinin ja -siemenen sopivan parhaiten?

Proteiini on omassa käytössä ollut monipuolisin koska idätettynä sen maku on aika neutraali. Pistän sitä puuroihin, kastikkeisiin ja oikeastaan kaikkiin ruokiin, joissa on vähän enemmän nestettä. Noin ruokalusikallinen riittää kattamaan noin kolmasosan päivän proteiinin tarpeesta.

Siemeniä taas ripottelen ja napostelen. Kourallinen eli noin kaksi ruokalusikallista kattaa päivän omega 3sen tarpeen ja on todella hyvää naposteltavaa. Varsinkin kun lisää siihen vielä muita siemeniä, pähkinöitä ja marjoja niin saa kunnon “pähkinä mixin”.

Öljyä lorautan aamulla puuroon. Öljy on myös todella hyvä smoothieen, koska sen avulla rasvaliukoiset vitamiinit imeytyvät paremmin. Myös salaatinkastikkeissa öljy toimii todella hyvin. Öljyä ei tosin kannata käyttää paistamiseen koska ravintoaineet tuhoutuvat.

 

Hampumaan kautta löytyy myös Sana Hemp CBD-A tuotteet. Minkä takia jonkun joka ei tiedä näistä tuotteista kannattaisi lähteä kokeilemaan niitä?

Hamppuhan on todella monipuolinen kasvi. CBD-A tuotteista löytyy kukinnon ja siemenen ravintorikkaus. Siemenen omegoiden, proteiinin ja kuidun lisäksi on terpeenejä, kannabinoideja ja flavonoideja. Näillä on yksittäin ja yhdessä vaikutusta ihmisestä löytyvään endokannobinoidijärjestelmään. Tätä vaikuttavuutta juurikin tutkitaan paljon hampun lääkinnällisen käytön näkökulmasta.

 

 

Lääkehamppu tutkimuksessahan on monesti kyse CBDeen käytöstä. Miten CBD-A eroaa tästä?

CBD-A on CBDeen esiaste, joka ajan ja lämmön myötä muuttuu kannbidioliksi eli CBDeeksi. Tutkimuksen kautta on huomattu, että näillä on paljon samoja vaikutuksia, mutta myös jotain eroavaisuuksia. CBD on näistä tutkitumpi ja ollut aineena paljon enemmän esillä, mutta kaikkein tärkein näyttäisi olevan kuitenkin kaikkien eri aineiden yhteisvaikutus. Sana Hemp tuotteissa onkin pakastekuivattua hamppumehujauhetta joka sisältää ‘täyden spektrin’ eli runsaasti eri terpeenejä, kannabinoideja ja flavonoideja.

 

Minkälaisiin käyttötarkoituksiin sitten CBD-A kapselit, tinktuura ja imeskelytabletit sopivat parhaiten?

Kapselinhan voi nielaista sellaisenaan ja se sisältää suurimman määrän CBD-Ata. Itse tykkään avata kapselin ja pistää jauheen kahvin, teen, tai smoothien joukkoon. Näihin kannattaa myös lisätä rasvaa, jolloin hampun rasvaliukoiset ainesosat liukenevat paremmin. Tinktuura on hyvä kun siinä on kasvisglyseroli, joka kielen alla käytettynä tuo nopeimman vaikutuksen. Imeskelytabletit taas sopii parhaiten mukana kannettavaksi.

 

Oletko kokeillut Idätettyjä hampputuotteita? Entä CBD-A tuotteita? Kerro meille alla olevan lomakkeen kautta. Viestit julkaistaan tarkastuksen jälkeen. Sinunapteekki blogin kommentoijien ja keskustelijoiden kesken arvotaan kuukausittain 10 € arvoinen lahjakortti, jonka voi käyttää Sinunapteekki.fi -verkkokaupassa. Lahjakorttia ei voi käyttää postikuluihin.

Tilaa uutiskirje

Tilaamalla Sinunapteekin uutiskirjeen saat ensimmäisenä tiedot tarjouksista ja uutuuksista.