MITEN PIDÄT VERENIMIJÄT LOITOLLA? (Hyttyset ja punkit)

MITEN PIDÄT VERENIMIJÄT LOITOLLA? (Hyttyset ja punkit)

“Mitä hyttynen sanoi, kun se näki nukkuvan miehen?

 – Ihanaa, aamiainen vuoteessa!”

 

Hyttyset pistävät kesäisin monen hermot lujille?

ININÄÄ… voi ei … lisää ininää… hyttyset joka vuoden riesa? Miten voin häätää niitä ympäriltäni??

Entä punkit? Punkit ovat lisääntyneet viime vuosina Suomessa? Punkeista puhutaan ja kirjoitetaan paljon. Pelkoon ei ole aihetta – ei meidän kannata pelon kanssa elää,  tiedotusvälineet vain tiettävästi yrittävät meitä ihmisiä vähän ”pelotella” – täytyyhän sitä kerrottavaa olla?

Mutta ei sitä kylläkään  kannata tietentahtoen mennä heinikkoon vaeltamaan ilman hyvää vaatetusta ja ehkäpä ilman luonnon hajukarkoitteiden tehoa?

 

                                       “Miksi hyttysistä tulisi hyviä opettajia? 
                                                – Ne tekevät pistokokeita”.

 

MENNÄÄNPÄ ASIAAN 😊

 

HYTTYSET

Hyttyset haistavat hengittämäsi hiilidioksidin. Lähelle päästyään ne valitsevat uhrinsa myös muiden hajujen perusteella. Hajun määrää ihon mikrobikanta.

Ihmisen keho on ekosysteemi, jossa uskotaan pesivän jopa biljoonia bakteereja, sieniä ja muita iholle sekä muulle keholle luonnollisia mikrobeja.

Ainakin osa hyttyslajeista valitsee uhrinsa ihon mikrobikasvuston perusteella. Puhdas hiki on hajutonta, mutta ihon pinnalla olevat mikrobit tuottavat kullekin ihmiselle hänen ominaistuoksunsa.

Hyttysen pitävän ihmisistä, joiden iholla mikrobien määrä on suuri, mutta mikrobien lajikirjo pieni.

Ihmisiä kenties voitaisiin tehdä hyttysiä vähemmän viehättäväksi ihon mikrobikirjoa säätämällä tai jopa tuottamalla muunnettuja mikrobeja, jotka erittävät hyttysille epämieluisia hajuja? 😉

Ongelmana on, että tutkijat eivät ole vielä onnistuneet tunnistamaan, mitkä mikrobit ovat hyttyselle mieluisia ja mitkä vastenmielisiä.

 

TIESITKÖ TÄMÄN?

 • Naarashyttynen imee verta lisääntyäkseen
 • Hyttysen munat kehittyvät seisovassa vedessä
 • Hyttysen ininä on itse asiassa sen siipien kahinaa
 • Suomessa on yli 40 hyttyslajia, mutta vain muutama laji on levinnyt koko maahan.

 

 1. Naarashyttysen imukärsässä on huuliosan lisäksi stileteiksi kutsutut lävistimet, jotka tekevät viillon ihoon. Huuliosa jää ihon pinnalle ja tukee imukärsää. Huuli taipuu sitä enemmän, mitä syvemmälle ihoon kärsä painuu.
 2. Imukärsän päässä on aistinsoluja, joiden avulla hyttynen tuntee, kun kärsä osuu suoneen. Samalla kun hyttynen imee verta, se erittää sylkeä, joka estää vuotavaa verta hyytymästä.
 3. Hyttysen suussa ja nielussa olevat lihakset luovat imukärsään alipaineen, joka siirtää suonesta vuotavan veren hyttysen sisuksiin.

 


 

Anna pistää, pääset vähemmällä – ONKOHAN NÄIN?

Hyttysen imukärsä muistuttaa lääkeruiskun onttoa neulaa. Jos läimäiset itikkaa kesken sen aterian, imukärsä katkeaa ihon alle ja paukamasta tulee iso ja kutiseva. Jotkut uskovat myös siedätyshoitoon ja antavat alkukesästä itikan vapaasti nautiskella.. hui, en tiedä kyllä pitäisikö kokeilla?

Veriryhmällä on merkitystä?

Tutkimusten mukaan O-veriryhmä houkuttelee hyttysiä enemmän kuin A- ja B-veriryhmät. A on Suomen yleisin veriryhmä, mutta hyttysten määrästä päätellen O-ryhmääkin on ihan riittämiin.

Hiki ja hengitys houkuttelevat

Hyttynen hakeutuu mieluiten lämpimälle ja kostealle iholle. Se myös haistaa ihmisen hengityksen ja hien kymmenien metrien päästä. Itikat iskevät mielellään jalkoihin ja nilkkoihin juuri tästä syystä. Oluelta tuoksuva hengitys on erityisesti hyttysten mieleen! Onneksi luomuolutta on tarjolla, heille jotka oluesta tykkäävät 😊

Värillä on väliä

Musta, tummansininen ja punainen vaatetus houkuttelevat hyttystä. Kesän väri olkoon siis valkoinen!

Perimä määrää oletko hyttysmagneetti

85% vetovoimasta liittyy geneettisiin tekijöihin, mm. aineenvaihduntaan ja veriryhmään.

Elä etelän mies huio – laita eteeristä öljyä?

Huitovat puuskuttajat kiinnostavat hyttystä enemmän kuin rennon rauhalliset juhlijat. Joten relax vaan.

 


 

HYTTYSILLÄ ON TÄRKEÄ ROOLI LUONNOSSA

 

 

Hyttyset pistävät kesäisin monen hermot lujille. Voimakkaiden hyönteiskarkottimien käyttöä tulee kuitenkin harkita, sillä viheliäisilläkin inisijöillä on tärkeä rooli luonnossa.

“Hyttyset ovat monien lintujen ravintoa. Eikä nyt puhuta mistään muutamasta hyttysestä, vaan suurista hyönteismassoista. Esimerkiksi hömötiaispari syö reilun kymmenen kiloa hyönteismassaa vuodessa, ja kun lintuja on kaikkiaan miljoonia, voi arvata kuinka paljon ravintoa tarvitaan. Mukaan mahtuu kyllä hyttysiäkin”

“Hyttyset ovat sitkeitä sissejä. Liian kuivina kesinä ne saattavat pysytellä munavaiheessa ja kuoriutua vasta seuraavana.”

 

Tässä muutamia luonnonystävän vinkkejä Sinulle, jotta hyttysten ininä ei ihan korvasi juuressa ”soisi” 😊 :

 

Dietyylitoluamidi (DEET) on erittäin yleinen ja vaarallinen kemikaali, jota käytetään yleisimmin tavallisten hyttyskarkotteiden tehoaineena. Sen tiedetään aiheuttavan lyhyt- ja pitkäaikaisia terveyshaittoja.

On kuitenkin olemassa paljon luonnollisia tapoja karkottaa hyönteisiä sekä lievittää puremien turvotusta ja kutinaa käyttämättä TERVEYDELLE HAITALLISIA  kemikaaleja.

 

 • Hyttyskarkotteista on apua, sillä niiden tuoksu sekoittaa hyttysen suuntavaiston.
 • Oviverhot, hyttysverkot ja kattoon ripustettavat moskiittoverkot takaavat rauhalliset yöunet.
 • Monet vannovat sähköisten karkotteiden nimeen. Myös savu pitää hyttyset tehokkaasti loitolla.
 • Poistamalla pihasta ylimääräiset lätäköt ja pitämällä pihan avoimena ja siistinä voi hyttysten määrää vähentää.
 • Kuivassa ja tuulisessa ympäristössä hyttyset eivät viihdy.

 

Rosmariinia grilliin

Hyttyset iskevät usein juuri silloin kun olemme grillaamassa. Rosmariinin avulla pystyt kuitenkin muuttamaan grillin hyttyskarkotteeksi, ja saat samalla grilliruokaasi lisää makua.

Heitä siis muutama rosmariinin oksa hiillokseen. Saat aikaan tuoksun, joka ajaa hyttyset kauas grillistä.

 

Itsetehdyt sitruunakynttilät

Sitruunan eteerinen öljy on yksi tehokkaimmista luonnollisista hyttyskarkotteista. Yksi parhaimmista tavoista hyödyntää sitruunaöljyä on valmistaa öljyn avulla tunnelmallisia tuoksukynttilöitä kesäiltaan. Jos et kynttilän teosta välitä niin helpommalla pääset, kun laitat sitruunatuoksuista eteeristä öljyä, vaikka tuoksulyhtyyn tai diffuuseriin.

 

Laventeliöljy

Ihmiset joka puolella maailmaa pitävät laventelin tuoksusta, mutta hyttyset inhoavat sitä. Tee laventeliöljystä seos siten, että lisäät 30 tippaa laventeliöljyä kahteen ruokalusikalliseen kasvipohjaista öljyä, esimerkiksi oliiviöljyä. Kun hierot seosta ihollesi, saat kaksi kärpästä yhdellä iskulla: tuoksut hyvältä ja hyttyset pysyvät loitolla sinusta.

 

Hyönteiskarkote-kasvit

Useat kasvit toimivat itsessään hyttyskarkotteina. Näitä voimakkaan tuoksuisia kasveja ovat muun muassa reunuspietaryrtti, kissanminttu, piparminttu, samettikukka, ja sitruunamelissa.

Istuta tänä kesänä näitä kasveja puutarhaasi, tai mökkisi pihaan, ja varaudu näin ensi kesän hyttysiin.

 

Teepuuöljy

Useimmat ötökät eivät tykkää teepuuöljyn tuoksusta, joten sitä voi myös käyttää hyönteiskarkotteena.

Sekoita 20 tippaa teepuuöljyä vajaaseen desilitraan vettä, ja kaada seos pieneen suihkupulloon, josta seosta voi helposti levittää iholle. Säilytä seos viileässä, pimeässä kaapissa, ja ravista seosta ennen käyttöä.

 

Valkosipuli

Syötyäsi paljon valkosipulia, valkosipulin sisältämät yhdisteet vapautuvat myös ihon luonnollisten eritteiden välityksellä. Hyttyset eivät tykkää näistä yhdisteistä, ja pysyvät näin ollen poissa iholtasi.

 

Kuivuus ja pakkanen hävittävät hyttyset nopeasti, joten toivotaan kuivaa kesää. Hyvältä näyttää ainakin Etelä-Suomen osalta kuivaa on ja pakkasia ei ehkäpä liioin ole näköpiirissä?

 

Kotitekoisen hyönteiskarkotteen voi tehdä suhteellisen helposti:

VAIHTOEHTO 1.

1dl nestettä, esimerkiksi vodkaa ja vettä
50 tippaa eteeristä öljyä, esimerkiksi jotain kolmea seuraavista:

 • seetripuu
 • rosmariini                                         
 • laventeli
 • sitronella
 • eucalyptus
 • sitruunaruoho
 • teepuu
 • piparminttuöljyä

(jos haluat tehostaa karkotetta niin 3 tippaa neemöljyä voi tuoda  lisätehoa)

Huomiothan! Lapset ovat herkkiä piparmintun sisältämälle mentholille ja alle 3-vuotiaille piparminttua ei suositella ollenkaan.

Mittaa aineet puhtaaseen pieneen suihkepulloon. Ravista hyvin ennen käyttöä ja suihkuta iholle noin tunnin välein. Voit myös tehdä hyönteiskarkotteen tavalliseen pieneen pulloon ja laittaa sitä iholle esimerkiksi pumpulin tai vanulapun avulla. Säilytä itse tehtyä hyönteiskarkotetta mieluiten tummassa lasiastiassa viileässä ja valolta suojattuna.

 

VAIHTOEHTO 2.
30 ml kirkasta (viinaa)

11 g kuivattuja, murskattuja mausteneilikan kukkia (yksi maustepussillinen)

20 ml oliiviöljyä

1. Sekoita mausteneilikan kukat alkoholiin ja liuota niitä vuorokauden
ajan.

2. Suodata liuennut uutos ja lisää siihen oliiviöljy.

3. Ravista ennen käyttöä ja sivele uutos iholle.

 

Neilikkauutos karkottaa hyttysiä yhtä hyvin kuin kaupasta saatava hyttyskarkote, selviää Helsingin yliopiston biologian opiskelijoiden tutkimuksesta.

– Neilikan tuoksu todennäköisesti peittää ihmisen ominaishajun, jolloin hyttyset eivät pysty suunnistamaan ihmisen luo yhtä tehokkaasti

Neilikkauutos valmistettiin kuivatuista ja murskatuista mausteneilikan kukista. Mausteneilikkaa saa tavallisista ruokakaupoista. Murskattuja kukkia liuotettiin alkoholissa vuorokauden ajan.

Liuottamisen jälkeen uutos suodatettiin ja siihen lisättiin ruokaöljyä.

 

MUISTATHAN NÄMÄ:

 • Eteeristen öljyjen kanssa, raskaana olevien tai imettävien naisten on hyvä varmistaa tuotteen käytön sopivuus terveydenhuollon ammattilaiselta.
 • Jos käytät itse tehtyä tai ostettua luonnollista hyönteiskarkotetta lapselle, testaa sitä ensin pieni määrä hänen iholleen mahdollisen allergian varalta.
 • Myös aikuisten kannattaa testata tuotetta ensin pieni määrä iholle, mikäli tuotetta ei ole aikaisemmin käytetty.

 

 

MUTTA ENTÄS SITTEN KUN HYTTYSET OVAT PÄÄSSEET AIVAN IHOLLE JA TEHNEET SIIHEN NIIN VIETÄVÄSTI  KUTIAVAN KOHDAN?

 

Tässä hyväksi havaitut VINKIT, mitä kannattaa ottaa kokeiluun, yksi tehoaa yhdelle ja toinen toiselle, joten yksittäistä ohjetta ei ole mikä pätee kaikille mm. 🙂

 • TeaTree öljy
 • Carmolis tipat
 • Ruokasooda & rasva
 • Kuusenpihkavoide
 • Kamomillavoide
 • Piharatamo
 • Propolisvoide
 • Alovera
 • Omenaviinietikka
 • Sauna

 

                 ” Pikku hyttynen tuli kotiin ensimmäisen lentonsa jälkeen.
-Kuinka lento sujui? Äitihyttynen kysyi.
– Hienosti, ihmiset jopa taputtivat käsiään.”

 

Itse suosin omassa käytössäni näitä öljyjä koska:

 • Luonnonmukaisuus: ei käytetty epäorgaanisia lannoitteita, eikä kasvinsuojeluaineita
 • Mikrobiologinen laatu ja ei sisällä raskasmetalleja (CENAN),

Eteeristen öljyjen valmistus on tunnettu jo tuhansia vuosia ja yksi vanhimmista fytoterapeuttisista valmistustavoista. Eteerisiä haihtuvaöljyjä ei tule sekoittaa tuoksuöljyihin, jotka ovat synteettisesti valmistettuja tuoksu- ja  aromiaineita.  Luonnollinen haihtuvaöljy on eteeristen öljyjen seos ja sisältää eri yhdisteistä, mutta ne ovat kaikki kasvin omia aineita.

 

 NYT VAIN SITTEN TESTAAMAAN HYTTYSTEN HÄÄTÖÄ!!!!!

 


Puutiainen, tutummin punkki

on hämähäkkieläimiin kuuluva pieni niveljalkainen. Punkki viihtyy parhaiten suomessa kosteilla ja metsäisillä alueilla, joissa on tiheä aluskasvillisuus.

Punkin elinikä on 2–4 vuotta, ja se kehittyy muutaman kymmenesosamillimetrin kokoisesta toukasta 3–4 millimetrin aikuiskokoon.

Punkit aktivoituvat, kun ulkolämpötila on päivällä yli +5°C. Punkkikausi kestää meillä Suomessa yleensä huhtikuusta lokakuun loppuun. Ensimmäiset puutiaiset voivat olla hereillä jo hyvinkin varhain, havaintoja on tehty jopa helmikuussa. Lämpimämmässä Keski-Euroopassa puutiaiskausi on pidempi.

Ollessaan aktiivinen punkki odottaa kasvillisuuden seassa, esimerkiksi ruohonkorrella 10–20 sentin korkeudella maanpinnasta, että sopiva eläin kulkee ohi. Tyypillisiä isäntäeläimiä punkille ovat hiiret ja myyrät, mutta myös suuret nisäkkäät, ja joskus ihminen. Verta imevillä Ixodes –suvun puutiaisilla ei ole silmiä. Ne tunnustelevat eturaajoissaan olevan erityisen elimen avulla ympäristöään ja aistivat sen avulla hiilidioksidia, hajuja sekä liikettä. Punkki tarttuu etujaloillaan ohikulkevaan uhriinsa.

 

Ihmistä purevat erityisesti nymfit ja aikuiset puutiaiset.

Ihminen saa suurimman osan tartunnoista nymfin puremasta. Puremajälki voi olla huomaamaton ja myös oireeton.

Nymfin pienen koon (1–2 mm) takia purema jää usein huomaamatta. Vaikka ihoon kiinnittyessään puutiainen vie sahamaisen imukärsänsä ihon läpi ja kiinnittyy tiukasti, sen pisto ei tunnu, sillä puutiainen erittää sylkirauhasistaan puuduttavia ja veren hyytymistä estäviä aineita. Jos puutiainen on TBE-viruksen kantaja, se siirtää viruksen syljen mukana saaliiseensa. Punkki saattaa pysyä paikallaan päiviä, jopa yli viikon. Veren hyytymistä estävien aineiden avulla puutiainen saa aikaan pistokohtaan ihon alle pienen verilammikon, josta se imee verta. Siivilöityään tarvitsemansa ravintoaineet se palauttaa punasoluja ja nestettä takaisin, jolloin puutiainen voi tartuttaa isäntäeläimeen, tai ihmiseen, suolistossaan kantamiaan taudinaiheuttajia, kuten borreliaa.

Jos oleskelet alueella, jossa punkkeja esiintyy, tarkista iho päivittäin. Punkki voi ryömiä vartalolla useita tunteja ennen kuin se pureutuu ihoon. Punkki puree lapsia usein ylävartaloon. Erityisesti päänahka ja korvantaustat kannattaa tutkia huolella.

 

Hyvä suojautumiskeinot ovat:

 • käyttää pitkähihaisia ja -lahkeisia vaatteita.
 • Laita housun lahkeet saappaiden tai sukkien sisään.
 • Kun käytät vaaleita vaatteita, punkit ovat helpompi havaita.
 • Myös päivittäinen punkkitarkastus on hyvä tehdä, jos on liikkunut alueella, jossa on punkkeja.
 • Saatavilla on myös erilaisia punkkikarkotteita, mutta niiden tehoa ei ole tieteellisesti osoitettu

 

Kannattaa  kokeilla myös hyvin toimiviksi koettuja keinoja esim. eteeristen öljyjen avulla

 

On tärkeää reagoida puremaan välittömästi. Heti alkuvaiheessa otettu antibioottikuri estää tavallisesti borrelioosi-bakteerin leviämisen verenkierron välityksellä. Jos bakteeri on kuitenkin jo ehtinyt levittäytyä muualle elimistöön, antibiootti on otettava suonensisäisesti. Ajoitus on tehokkaan hoidon edellytys.

Puremakohtaa voi myös pyyhkäistä Echinaforcella tai jollakin muulla desinfioivalla aineella. Echinaforcea olisi hyvä ottaa myös sisäisesti, aluksi esimerkiksi 30 tippaa kolmesti päivässä vastustuskyvyn tehostamiseksi. Mitä parempi vastustuskyky, sen epätodennäköisemmin infektio pääsee kehittymään.

 

Eteeriset öljyt sopivat punkkikarkotteisiin hyvin esim:  laventeli, citronella, geranium ja teepuuöljy, rosmariini, piparminttu sekä oregano  nämä saattavat tehota tehokkaasti punkkeihin.

 

Tee punkkikarkoite samalla tavalla kuin hyttyskarkoite, käytä esim. siihen laventelia, teepuuöljyä sekä piparminttua

Huomiothan!Lapset ovat herkkiä piparmintun sisältämälle mentholille ja alle 3-vuotiaille piparminttua ei suositella ollenkaan.

 

 

 

Punkit syrjivät valkosipulin syöjiä

Ruotsissa tehty tieteellinen tutkimus osoitti, että valkosipulivalmisteen nauttiminen vähensi punkkien tarttumista ihmiseen. Kaksoissokkotutkimus tehtiin Ruotsin puolustusvoimien varusmiehillä, jotka liikkuivat rehevässä maastossa.

Tutkimustulos vastasi käytännön havaintoja. Punkkien uskotaan karttavan tuoreesta valkosipulista kehittyviä haihtuvia rikkiyhdisteitä, joita erittyy iholle valkosipulin syömisen jälkeen. Yhdisteet ovat samoja, jotka tunnemme runsaan valkosipulin syömisen jälkeisenä epämiellyttävänä hajuna hengitysilmassa. Valkosipulin suurkuluttajien kohdalla sama rikin katkuinen haju puskee läpi ihosta sellaisella voimalla, ettei se jää keneltäkään haistamatta.

Valkosipuli on tiettävästi yksi terveysvaikutteisimmista kasveista. Valitettavasti se ei silti sovi sellaisenaan kaikille. Tympeän jälkihajun lisäksi se aiheuttaa monille myös ikäviä vatsavaivoja.

 

Erinomainen valmiste on KYOLIC – valioravinto – muutenkin kuin vain punkkeja torjumaan. Sopii myös koirille!

 

HUOMIO KOIRANOMISTAJAT!! Tuore valkosipuli ei sovi kaikille, eikä varsinkaan koirille

 

Tuore valkosipuli ei sovi koirille. Se sisältää luonnostaan ns. tiosulfaatteja, aggressiivisia rikkiyhdisteitä, joiden on havaittu muuttavan koirien veren punasolujen muotoa ja aiheuttavan näin anemiaa. Yksittäinen valkosipulia sisältävä herkkupala ei ehkä ole koirallekaan haitaksi. Koiralle ei silti pidä syöttää pitkäaikaisesti tuoretta valkosipulia.

 

Koirille punkkikarkoite

Piparminttuöljystä punkkikarkoite, joka toimii erinomaisesti koirilla.

Tämä ei valitettavasti sovi kissoille, koska siinä on piparminttua.

Tiiviste:

10 ml piparminttuöljyä

90 ml kirkasta alkoholia, mitä vahvempi sitä parempi (vodka, koskenkorva)

sekoita

Käyttölaimennus:

10 ml piparminttu-alkoholiseosta

90 ml vettä

Sekoita, kaada pieneen suihkepulloon, laita nimilappu:

“Piparminttu-punkkikarkote, KESÄKUU 2018”.

Ravista ennen käyttöä.

Yksi suihkaus koiran kaulan alle ja yksi niskaan on osoittautunut sopivaksi annokseksi pikkukoirille, jolla se pysyy punkittomana päivän. Isommat koirat voivat tarvita useamman annoksen.

Sumuta samaa ainetta myös omiin ja läheisten lahkeisiin. Toista pari kolme kertaa päivässä.

 

HYTTYS – JA PUNKKIVAPAATA AURINGON SIIVITTÄMÄÄ

KESÄÄ SINULLE!

 

 

Lähteet:

www.punkkiklinikka.fi

www.vogel.fi

https://www.tekniikkatalous.fi/tekniikka/kemia/2011-12-29/Ihon-mikrobit-ratkaisevat-kuka-on-hyttysen-mielest%C3%A4-herkullinen-3306234.html

Tilaa uutiskirje

Tilaamalla Sinunapteekin uutiskirjeen saat ensimmäisenä tiedot tarjouksista ja uutuuksista.