Muistan jäätelökesää, sinä mulle jäit mieleen…

Muistan jäätelökesää, sinä mulle jäit mieleen…

Kesä ja jäätelö – kuuluvat yhteen?

 

Ihan tulee vesi kielelle kun ajattelenkin kaikkia niitä ihkuja makuyhdistelmiä..namm 😊

 

Milloin sinä olet viimeksi nauttinut omatekoisesta jädestä?

 

Minulla viime kerrasta on jo vuosia. Viime perjantaina päätin, että nyt selvitän miten minä osaan tehdä herkullisen kotitekoisen jäätelön. Osaanko?

Syy oman jäden valmistukseen on se, että nuo kaupan jäätelöt jotenkin  tuntuvat välillä varsin ”latteilta” ja niissäkin on aika paljon lisäaineita, joita voi välttää kun oman jätskin tekasee.

Googlasin ja löysin helpon ohjeen, helppo on ensi alkuun oltava, että tulee edes tehtyä ja tartuttua haasteeseen 😉


Löysin ehkäpä maailman helpoimman ohjeen?

Jäden tekoon tarvitaan vain

  • kondensoitua maitoa ja
  • vispikermaa   …hip hurraa…ehkä mie selviän?

No mutta, millä mie sen jäden ”maustan”? Suurinta herkkua, minun mielestäni on aina ollut minttu-suklaa, joten taidanpa laittaa sitä myös omaan jädeen.

Eikun kauppaan hankkimaan ainekset. Kondensoitu maito löytyi lähi cittarin leivontaosastolta, jouduin kylläkin kysymään myyjältä tuotteen sijainti koordinaatit, kun en sitä omin ja mieheni voimin löytänyt 😊

Luomu vipsikerma  löytyikin hieman helpommin! Kannattaa käyttää ennemmin vispikermaa kuin kuohukermaa jäätelön teossa. MIKSI?


Kermoissa on eroja?

Kerma kannattaa valita käyttötarkoituksen mukaan.

Vispikerma on oikea valinta leivonnaisiin ja jälkiruokiin, etenkin jos vaahdon tulee olla rakenteeltaan kiinteää ja kestävää. Vispikermassa on hitusen enemmän rasvaa kuin kuohukermassa ja sopii siksi etenkin jälkiruokakäyttöön ja herkutteluun.

Vispikerma ei myöskään mene helposti voiksi eli vatkaudu yli. Sen takia sillä on yksinkertaisesti helpompi saada aikaiseksi hyvä vaahto. Vispikermasta tehty vaahto säilyttää paremmin koostumuksensa ja on etenkin kesähelteillä kestävämpää. Se sopii myös erityisen hyvin pursottamiseen ja esimerkiksi kakkujen koristeluun.

Kuohukerma puolestaan on toimiva valinta lämpimiin ruokiin. Toki se on keittiön moniottelija ja sopii myös jälkiruokakäyttöön. Kuohukerman maku sopii täyteläisyytensä vuoksi juhlavampiin ruokahetkiin, viikonloppuihin tai juhlapyhien aterioille. Kuohukerma on siis monen valinta esimerkiksi joulun ruoanlaittoon.


Kaupasta palattuani ryhdyin heti jäden tekoon 😊

  • 6 dl vispikermaa (luomu) jos et löydä luomuvispikermaa, niin kyllä tuo kuohukermakin sopii oikein hyvin jäätelön tekoon ja kannattaa katsoa, että kerma ei sisällä karrageenia.

Ryhdyinpä vispaamaan ja tuo 6dl  tulikin vispattua aikas nopsaan, mutta olin yltäpäältä pienissä kerma pisaroissa – eikö sanontakin kuulu ”rapatessa roiskuu” ..HIH!! (vatkaa kerma melko kovaksi kuohkeaksi vaahdoksi).

  • 1 prk (379g) makeutettua kondensoitua maitoa (tai taas maun mukaan, laita ensin reilu puoli purkkia ja sitten lisää kondensoitua maitoa, jos niin sinusta tuntuu)

Lisää kerman sekaan kondensoitu maito suoraan purkista keittämättä ja kääntele varovasti sekaan. (kannattaa kylmentää jääkaapissa etukäteen, jos vaan ehtii?)

Tämän jälkeen mausta haluamallasi ”mausteella”.

Mie laitoin tummaa luomusuklaata 80% rouhittuna n. 80g ja sitten lisäsin mintun lehtiä (laita oman mieltymyksen mukaan),  sitten laitoin Soria Naturalin eteeristä piparminttuöljyä 5 tippaa, maku kannattaa testata – laita ensin varovasti eteeristä öljyä (esim. tippa tai kaksi) ja sitten vasta lisää määrää –  maku on niin henkilökohtainen asia, että toinen tykkää vahvemmasta mausta ja toinen ei!

HUOM! Soria Naturalin eteeriset 100% öljyt ovat turvallisia käyttää leivonnassa tai muussa ruuanlaitossa eli nämä öljyt ovat hyväksyttyjä sisäiseen käyttöön Suomessa. Otathan huomioon, että suinkaan kaikki eteeriset öljyt eivät ole hyväksyttyjä sisäiseen käyttöön ja silloin niitä ei pidä sisäisesti käyttää!!

 

Kaada seos pakastuksen kestävään vuokaan tai kahteen ja tasoita pinta. Laita kansi päälle tai peitä kelmulla. Sekoitin pakastamisen alkuvaiheessa jäätelöä muutama kerran, jotta maut tasoittuu. Annoin olla pakkasessa yö yli ja maistoimme jädeä vasta seuraavana päivänä.  Ota hetkeksi huoneenlämpöön ennen tarjoilua. Minä annoin olla huoneenlämmössä ehkäpä jopa 20 min – puolisen tuntia (jäde oli erittäin kovaa ja siksi annoin lämmetä hiukan, jotta sain hyvin lusikalla otettua jäätelöä)

 

Jäätelön maustamisessa vain mielikuvitus on rajana esim. sitruuna, lime, lakritsa, vanilja, keksin murut, kaneli-kardemumma, kit-kat, kahvi – tumma suklaa, paahdettu kaurahiutale-kaneli, maapähkinävoi-pähkinä, unikonsiemenet, marjasiirapit, paahdettu kookoshiutale, liköörit, pähkinät, ikivääri, marjajauheet….

Vinkki!! Jos haluat tehdä ihanan wanhan ajan vaniljaisen jäden tai jos tarvitset muuhun leivontaan vaniljaa niin kannattaa käyttää tätä:

Foodin Bourbon vaniljauutejauhe, Luomu Yksi maustemitta vaniljauutejauhetta vastaa n. 1 rkl vaniljajauhetta. Vaniljauutejauhe ei sisällä sokeria.

Jos haluat jäätelön (minttu – suklaa) hieman herkullisen vihreän väriseksi, niin kannattaa laittaa vaikka pieni määrä luomuspirulinaa värjäykseen.

 

Lakritsasta tuli mieleeni, että jos halajat lakritsinmakua jädeen, niin silloin tämä on aivan loistava vaihtoehto: Urtekram raakalakritsijauhe!

Raakalakritsijauhe on kuin pala taivasta. Hienoa kuin tähtipöly ja sanoin kuvaamattoman makeaa, pehmeää ja aromaattista. Lakritsin makeus tulee lakritsijuuren sisältämästä glykyrritsiinistä, joka on moninkertaisesti makeampaa kuin sokeri. Käytä ruuanlaitossa, leivonnassa ja jälkiruuissa tai sirottele jogurtin, tuoreiden hedelmien tai smoothien pinnalle.

Minä käytän lakritisijauhetta aina silloin tällöin (rakastan lakritsaa ) ja olen kuullut että Lakritsinjuuren glykyrritsiini (glycyrrhizin) on kortikosteroidinen eli luonnollinen kortisoli. Lakritsia on perinteisesti pidetty virkistävänä aineena, joka palauttaa energiantason stressin ja uupumuksen jälkeen.

Lakritsinjuurta käytetään nykyään erilaisiin ruoansulatuskanavan vaivoihin esim. närästykseen. Lakritsinjuurta käytetään myös yskän, kurkkukivun, äänen käheyden, keuhkoputkentulehduksen, bakteerien ja virusten aiheuttamien tulehdusten, nivelrikon, ekseeman, anemian, ja kroonisen väsymysoireyhtymän (CFS) tukemiseen.

HUOM! Minimoi käyttöä, jos kärsit korkeasta verenpaineesta. Älä käytä lakritsinjuurta, jos olet raskaana tai imetät. Lakritsinjuurella on yhteivaikutuksia lääkkeiden kanssa, esim. varfariini (Marevan), estrogeenivalmisteet, jotkin sydän ja verenpainelääkkeet. Tarkista lääkityksesi sopivuus lakritsinjuuren kanssa ennen sen käyttöä.

 

Seuraavan kerran teen itse kondensoidun maidon.

Tässä on ohje Sinulla, jos haluat sen tehdä jo heti itse.


Itse tehty Kondensoitu maito

On hyvä valmistaa kondensoitu maito homogenoimattomasta luomumaidosta, jota on käsitelty mahdollisimman vähän ennen kauppoihin kuljetusta. Homogenoimaton tarkoittaa sitä, ettei maidon rasvaa ole pilkottu valmistusprosessissa. Käytännössä maidon rasva nousee vähitellen pintaan, kuten käsittelemättömässä tilamaidossa. Luomu täysmaito on tuttua vanhanajan maitoa, mutta kuitenkin turvallisesti pastoroituna.

Kondensoitu maito on makeutettua tiivistemaitoa eli maitoa ja sokeria. Valmistukseen käytettävän maidon pitää olla rasvaista, joten Luomu täysmaito sopii tähän tarkoitukseen erinomaisesti. Laadukkaan täysmaidon ja sokerin lisäksi kondensoidun maidon valmistukseen ei tarvita muuta.

Ohje:

5 dl  Luomutäysmaitoa

2 dl luomusokeria

Mittaa maito ja sokeri pinnoitettuun kattilaan. Kuumenna seos kiehuvaksi, välillä varovasti sekoitellen. Vahdi tässä vaiheessa kiehumista, jotta maito ei kiehu yli kattilasta. Pienennä lämpöä niin, että maito kiehuu hiljalleen ja anna seoksen hautua noin 40-45 minuutin ajan. Sekoittele varovasti muutaman kerran valmistuksen aikana. Maidon väri muuttuu kiehumisen aikana kellertäväksi ja pinnalle muodostuu kalvo.

Kun seos on keitetty kasaan, poista kalvo maidon päältä lusikalla. Kaada valmis kondensoitu maito purkkiin ja jäähdytä. Säilytä valmis kondensoitu maito jääkaapissa.

Kondensoitua maitoa voi käyttää valmistuksen jälkeen kahvin makeuttamiseen, makeisten tekoon, jäätelöön ja muihin makeisiin herkkuihin. Kondensoitu maito vaikuttaa herkkujen rakenteeseen, joten esimerkiksi jäätelöstä valmistuu sileää ilman jäätelökonetta.


Sinulle, jotka et voi jostakin syystä käyttää maitotuotteita, niin hyvä ja suht helppo jäätelön ohje on tässä:

Raparperi on yksi kesän herkuista, joka yhdistettynä mansikoihin ja kookokseen saa aikaan taivaallisen kesänautinnon!

Ainekset

2 isoa raparperinvartta

1 tlk 400 ml täysirasvaista luomukookosmaitoa (yön yli jääkaapissa säilytettyä)

1 rkl luomu cashewvoita (tai kookosvoita)

1 rkl luomu neitsytkookosöljyä

3-5 rkl luomuhunajaa (tai kookossiirappia tai muuta makeuttajaa)

½ tl vaniljauutetta (luomu)

2 ½ dl tuoreita luomumansikoita

 

Valmistusohjeet

Huuhtaise raparperin varret ja pilko ne pieniksi paloiksi.
Avaa kookosmaitopurkki ja kaavi ainoastaan paksu valkoinen kerma tehosekoittimeen.
Lisää raparperit, cashew-voi, kookosöljy, hunaja, vanilja sekä puolet mansikoista. Sekoita, kunnes saat kermaisen sileän seoksen. Maista ja lisää makeutusta tarvittaessa.
Kaada seos jäätelökoneeseen ja valmista jäätelö koneen ohjeiden mukaan.
Pilko sillä aikaa jäljelle jääneet mansikat pieniksi paloiksi.
Juuri ennen kuin jäätelö on valmista, lisää joukkoon pilkotut mansikat.
Tarjoile heti tai siirrä pakastuksen kestävään astiaan ja laita pakkaseen tarjoiluun saakka.

Ilman jäätelökonetta:

Voit myös kaataa seoksen isoon kulhoon, lisätä varovasti sekoittaen pilkotut mansikat ja laittaa sitten kulhon pakkaseen jähmettymään noin 3 tunniksi, sekoittaen aina 30 minuutin välein, jotta jäätelöstä tulee ihanan kermaista.
Anna jäätelön pehmetä noin 10-15 minuuttia ennen tarjoilua.
Tarjoile tuoreiden mansikoiden kera ja nautiskele ihanasta kesäherkusta!

Resepti: Virpi Mikkonen & Tuulia Talvio – Kind Ice Cream for You e-kirja


Jos Sinulla on intoa, niin kannattaa tehdä tämäkin jäätelön tekoon tarvittava pähkinävoi itse.

Pähkinävoin valmistus:

Paahda pähkinöitä uunissa tai paistinpannulla, varo polttamasta niitä! Paahtaminen tuo pähkinävoihin paahteisen maun, mutta voit valmistaa myös raakaversion paahtamattomista pähkinöistä. Paahda pähkinöitä uunipellillä noin 200-asteisessa uunissa kymmenen – viidentoista minuutin ajan. Anna jäähtyä.

Jauha pähkinöitä tehosekoittimisessa/blenderissä niin kauan, että rakenne muuttuu voimaiseksi, tämä kestää noin 5 min. Lisää joukkoon halutessasi ripaus merisuolaa, se tuo maut hyvin esiin. (Jos haluat maapähkinävoistasi juoksevampaa tai makeampaa voit myös lisätä esimerkiksi ruokalusikallisen hunajaa tai ruokaöljyä). Maapähkinävoista tulee maukasta myös pelkän suolan kanssa, lisämakeutus ja öljy eivät ole oleellisia onnistumisen kannalta!

Pähkinöistä tulee ensin murua ja sitten jäykkää tahnaa. Pysäytä sekoitin välillä, ja työnnä tahnaa lastalla sekoitusastian reunoilta terän luo.

Säilytä kannellisessa lasipurkissa jääkaapissa. Pähkinävoita voit käyttää esim. pannukakkujen/lettujen päällä, riisikakkujen päällä, puuron seassa, smoothiessa, leivonnassa… missä ikinä keksitkin 😊

Luomucashewpähkinät saat edullisesti sinunapteekin verkkokaupasta

https://www.sinunapteekki.fi/catalog/aduki/aduki-luomu-cashewpahkina-p-6296.html

 

MEIDÄN JÄÄTELÖ ON JO MELKEIN NAUTITTUNA – NYT OLEN JO RYHTYNYT UUSIA MAKUYHDISTELMIÄ MIETTIMÄÄN –  KOKEILUUN MENEE SITRUUNA – LAKRITSI MAKUYHDISTELMÄ.

Jäätelön makuisia päiviä Sinulle auringon kera!

Edellinen artikkeli Hyödylliset vinkit parempaan vatsan kuntoon
Seuraava artikkeli MITEN PIDÄT VERENIMIJÄT LOITOLLA? (Hyttyset ja punkit)