Taas uusi tutkimus kahvista – jos juo kahvia, kannattaa olla savuton!

Taas uusi tutkimus kahvista – jos juo kahvia, kannattaa olla savuton!

Uusi tutkimus

Kahvia on tutkittu viime aikoina melko paljon ja tutkimustulokset ovat antaneet viitteitä sekä puolesta että vastaan. Maaliskuussa JAHA-lehdessä julkaistu tutkimus pohjaa 4400 brasilialaisen, keskimäärin 50-vuotiaan selpelvaltimotaudin kuvantatutkimuksiin. Tutkimuksen tulokset näyttävät antavan suuntaa sille, että tupakoimattomat, vähintään kolme kuppia päivässä kahvia juovat kärsisivät vähemmän sepelvaltimoiden kalkkeutumisesta. Tupakoivien sepelvaltimot eivät näytä saavan kahvinjuonnista vastaavaa hyötyä.

Aiemmissa tutkimuksissa ei ole huomattu tupakanpolton merkitystä kahvinjuomisen hyötyihin tai haittoihin. Tässä tutkimuksessa ero kuitenkin on melko selvä. Tupakoivilla, vähintään kolme kuppia päivittäin juovilla sepelvaltimoiden kalkkeutuminen on samalla tasolla kuin vähemmän kahvia juovilla. Positiivinen ero näkyy nimenomaan tupakoimattomilla.

 

Aiemmin tutkittua ja tunnettua

Muunmuassa Britanniassa on kahvia tutkittu ennenkin. Jotkut tutkimukset viittaisivat siihen, että säännöllinen kahvinjuonti saattaisi pienentää kakkostyypin diabeteksen ja maksasairauksien riskiä. Laadukas tutkimusnäyttö muista terveysvaikutuksista on ollut vähäistä.

Muiden tutkimusten ja väittämien mukaan kahvilla olisi positiivisia vaikutuksia suorituskykyyn, painonpudotukseen, rasvanpolttoon, keskittymiseen, kuolemanriskin laskemiseen, syöpään sairastumisen riskin vähenemiseen, sydänkohtauksen riskin vähenemiseen, Parkinsonin taudin riskin vähenemiseen, Alzheierin taudin etenemisen hidastumiseen, kehon suojaamiseen, aivojen suojelemiseen, astmaoireiden vähenemiseen, munuaiskivien vaaran vähenemiseen, kipukynnyksen nousuun ja masennuksen ehkäisyyn.

Toisaalta kahvin on väitetty nostavan verenpainetta hetkellisesti, nostavan kolesteroliarvoja, aiheuttavan ja/tai lisäävän unettomuutta, aiheuttavan nukahtamisvaikeuksia, lisäävän mahan ärsytysoireita, aiheuttavan sydämentykytystä ja hermostuneisuutta, aiheuttavan hampaiden värjäytymistä sekä suun kuivumista, lisäävän kalsiumin erittymistä virtsaan ja sitä kautta vähenemistä kehossa sekä aiheuttavan kofeiiniherkissä ihmisissä ikäviä vaikutuksia.

Lopuksi

Nyt julkaistuja tuloksia kannattaa tulkita varoen. Kuten kaikessa muussakin terveyteen liittyvässä, eri ihmiset reagoivat kahvinjuontiin eri tavalla. Jos on kofeiiniherkkä, kannattaa kahvinjuontia rajoittaa reippaasti, jos taas kahvin juominen ei aiheuta pahoja oireita, sitä voi huoletta juoda kohtuullisesti. Siinä mielessä uusi tutkimus ei varmaankaan vaikuta jokapäiväiseen elämäämme juurikaan. Tutkimus on kuitenkin aina tärkeää. Tämäkin tutkimus voi auttaa jotakin uutta tutkimusta merkittävästi ja lopulta olemme kaikki taas vähän viisaampia kahvinkin suhteen.

Tilaa uutiskirje

Tilaamalla Sinunapteekin uutiskirjeen saat ensimmäisenä tiedot tarjouksista ja uutuuksista.