Uusi tutkimus: Marjojen antosyaaneilla uusia terveysvaikutuksia – nyt tutkitaan, voivatko ne auttaa syövän hoidossa

Uusi tutkimus: Marjojen antosyaaneilla uusia terveysvaikutuksia – nyt tutkitaan, voivatko ne auttaa syövän hoidossa

Suomalais-yhdysvaltalainen tutkimus on selvittänyt marjojen väriaineen vaikutusta syöpäsoluihin. Tutkimusta rahoittivat Suomen Akatemia, Suomen Kulttuurirahasto ja National Institute of Health.
Aivoviikko 2018 – vaali aivojasi! Luet nyt Uusi tutkimus: Marjojen antosyaaneilla uusia terveysvaikutuksia – nyt tutkitaan, voivatko ne auttaa syövän hoidossa 2 minuuttia Seuraava Taas uusi tutkimus kahvista – jos juo kahvia, kannattaa olla savuton!

Suomalais-yhdysvaltalainen tutkimus on selvittänyt marjojen väriaineen vaikutusta syöpäsoluihin. Tutkimusta rahoittivat Suomen Akatemia, Suomen Kulttuurirahasto ja National Institute of Health.

Marjojen antosyaanit, eli niiden luonnostaan sisältämät väriaineet ovat taas mikroskoopin alla. Itä-Suomen yliopiston tuoreen tutkimuksen tulokset viittaavat siihen suuntaan, että antosyaanit lisäävät sirtuiini-6-entsyymin aktiivisuutta syöpäsoluissa. Tämä saattaa tarjota uusia mahdollisuuksia syövän hoitoon. Tutkimustulokset julkaistiin Scientific Reports -tiedelehdessä.

Tutkimuksessa antosyaani lisäsi sirtuiinin määrää paksusuolen syöpäsoluissa. Antosyaanin huomattiin myös vähentävän syöpägeenien ilmentymistä ja lisäävän syövänestogeenin ilmentymistä.  Kiinnostavimmat tulokset saatiin syanidiinilla, joka on esimerkiksi mustikan, mustaherukan ja puolukan luonnollinen väriaine. Mitä enemmän marjassa on väriä, sitä enemmän siinä on antosyaaneja. Syanidiinia on eniten metsämustikassa, joka on läpeensä tummanvioletti.

Entsyymit säätelevät eri asioita kehossamme. Tutuimmat entsyymit lienevät ruoansulatusentsyymejä, mutta entsyymejä esiintyy elimistömme kaikissa toiminnoissa. Sirtuiinit ovat entsyymejä, jotka säätelevät solujen toimintaa ohjaavien geenien aktiivisuutta. Ne vaikutavat soluille tärkeisiin viestintäreitteihin. Ikääntymisen seurauksena tapahtuvat muutokset sirtuiinien toiminnassa vaikuttavat useiden sairauksien syntyyn. Tutkinnan alla ollut sirtuiini-6 on vielä aiemmin huonosti tunnettu entsyymi. Se säätelee geenien ilmentymistä ja glukoosiaineenvaihduntaa.

Parhaillaan Itä-Suomen yliopiston farmasian laitoksella toimiva sirtuiinitutkimusryhmä selvittää tutkimuksessa, voivatko marjojen väriaineet vähentää syöpägeenien ilmentymistä ja syöpäsolujen kasvua.

Mahdollisen syöpälääkkeen kehitys on siis vielä työn alla. Se ei kuitenkaan estä nauttimasta terveellisiä metsämarjoja. Parhaimmillaan marjat ovat tietenkin tuoreina, suoraan puskasta syötyinä, mutta se ei ole valitettavasti ympäri vuoden mahdollista. Marjan antosyaanit säilyvät hyvin myös marjajalosteissa: periaatteessa niin kauan kuin marjan väri säilyy, antosyaaneja on tuotteessa. Siis kuivatut, pakastetut ja hillotut marjat sisältävät antosyaaneja, ja myös mehu sisältää niitä. Jotkin herkemmät marjan aineet, kuten C-vitamiini, kärsivät herkemmin kypsennyksestä ja pitkästä säilytyksestä.

Tilaa uutiskirje

Tilaamalla Sinunapteekin uutiskirjeen saat ensimmäisenä tiedot tarjouksista ja uutuuksista.