VOIKUKKA – popsikaa voikukkaa – kipin kapin poimimaan!

VOIKUKKA – popsikaa voikukkaa – kipin kapin poimimaan!

Voi kun olisin tiennyt jo vuosia sitten voikukasta kaiken sen mitä nyt tiedän,  niin olisin kerännyt sitä joka vuosi “sanko” kaupalla.

Parempi myöhään kuin ei milloinkaan tarttua voikukkaan ja kerätä sitä kehon hyödyksi.

 

Lue ja hämmästy!

 

Voikukka  (Taraxacum officinale) kasvaa kaikkialla Euroopassa, usein vihattuna rikkaruohona.

Sen sijaan että, myrkytämme voikukkia tai ajamme ruohonleikkureilla niiden yli, niin voisimme iloita voikukkien aurinkoisen keltaisesta väristä ja kerätä niitä terveyttämme edistämään.

Tytöt ovat kautta aikojen solmineet voikukkaseppeleitä ja pojatkin ovat kiinnostuneet kukista viimeistään siinä vaiheessa kun kukka on muuttunut valkoiseksi hahtuvapalloksi. Puhallus vain ja siivekkäät siemenet lentävät hienosti tuulen mukana.

Itse muistan lapsuudesta, että pehmyt kukkavarsi viillettiin kynnellä suikaleiksi ja suikaleet upotettiin veteen, jossa ne kihartuivat somasti – se olikin kiva leikki ja muistelen, että äiti varoitti voikukan varren sisältämästä ”maitonesteestä” josta voisi jäädä lähtemättömiä tahroja vaatteisiin.

Jos lapsi puhaltaa kerralla kaikki haituvat voikukan pallurasta ilmaan, voi hän toivoa yhden toiveen, joka toteutuu jos kasvikeiju on hyvällä tuulella.”  –  mie taisin uskoa tähän tarinaan vahvasti.

 

 Voikukka ja ravinteet

 

Keski-Euroopassa käytetään edelleen voikukkaa yleisesti maksan toiminnan tukemiseen, ruoansulatushäiriöihin ja peräpukamavaivoihin. Englannissa myydään yli 50 000 kiloa kuivattuja voikukanjuuria vuosittain. WOU! Kannattaisiko Suomen pistää paremmaksi? Siinä meille haastetta!

Voikukka on monimuotoinen ja monivuotinen sikurikasveihin kuuluva “rikkaruoho”; Suomessakin niitä on noin 500 pikkulajia. Eri kielillä voikukkaa kutsutaan mm. leijonanhampaaksi tai sängynkastelijaksi, mikä viittaa kasvin virtsaneritystä lisäävään vaikutukseen.

 

Voikukassa on kolme kertaa enemmän ravinteita kuin muissa salaattikasveissa:

 • Vitamiineja: A-, K-, B-, C- ja E vitamiineja,
 • Kivennäisaineita: kalsiumia, kuparia, kaliumia, mangaania ja rautaa.
 • Voikukka saattaa olla K-vitamiinin paras lähde.
 • Tanniinia, alkaloideja, flavonoideja (apigeniini), pektiiniä, inuliinia, koliinia, folaattia.

 

Kitkerimmissä  voikukissa on eniten C vitamiinia – no huh!

 

Kupillisessa keitettyjä voikukanlehtiä on mitattu:

 • 147 mg kalsiumia,
 • 244mg kaliumia,
 • 203ug K-vitamiinia,
 • 3 g kuitua,
 • todella paljon beetakaroteenia
 • A vitamiinia (10000ky)
 • luteiinia ja zeaksantiinia; karotenoideja enemmän kuin porkkanassa.

 

Voikukka sisältää runsaasti myös eri aktiiviaineita, joilla on antioksidanttisia ja anti-inflammatorisia vaikutuksia (tulehduksellisuutta hillitseviä).

Tärkeimmät voikukan aktiiviaineet ovat: Seskviterpeenilaktonit (katkerot): taraksiinihappo (taraksasiini), tetrahydroridentin B, Triterpenoidit ja sterolit: taraksasteroli, tarakseroli, sykloartenoli, betasitosteroli

Voikukka tunnetaan myös “verta puhdistavana” rohtona.

Voikukkaa on laitettu monissa maissa keväisiin salaatteihin. Englantilaisissa keittokirjoissa se mainitaan jo 1400 -luvulla salaattikasvina.

Kaikkialla Pohjolassa voikukan juuria on osattu valmistaa viinaksi ja käyttää sen kukkia viinan väriaineena. Meillä pohjolassa on ehkä kylmyyden ehkäisyyn käytetty viinaksia, joten siihen  onneksi voikukka löysi tiensä (kuinkas muuten 😉)

 

Kuivattua voikukanjuurta on käytetty pula-aikoina kahvin korvikkeena.

 

Miten käytän voikukkaa ruokana?

 

♥ Lehtiä ja nuppuja voi käyttää monipuolisesti ruoanlaitossa: viherjauheessa,yrttivoissa, levitteissä, marinadeissa, dipeissä, kastikkeissa (esim. kermaviilissä)salaateissa sekä vihanneksena muhennoksissa, keitoissa, pannukakuissa, piiraissa, perunamuusissa, munakkaissa.

♥ Lehtiä voi silputa voileiville ja tehdä vaikka pestoa.

♥ Sekä lehtiä ja kukkia voi käyttää leivonnassa. Lehtiä voi vaikka paistaa oliiviöljyssä sipulin kera tai kuullottaa pannulla voissa.

♥ Nuput ovat hyvänmakuisia eri vihannesruoissa, pannukakuissa, munakkaissa ja myös raakana salaateissa.

♥ Kukkavarsiakin syödään. Laita vaikka leivän päälle. Vaikka voikukan maitiaisneste sisältää  useita karvasaineita, se ei ole myrkyllistä.

♥ Juuria voi lisätä keittoihin läpi vuoden, mutta parhaita ne ovat myöhään syksyllä tai aikaisin keväällä. Juuret sopivat esimerkiksi tofun kanssa keittoihin ja paistettuna. Juurista saa myös raakaraastetta. Niitä voi lisätä raakana, keitettynä tai paistettuna salaattiin sekä kuivattuna ja jauhettuna sämpyläjauhoihin tai pannukakkuihin.

 

 

Kesäinen voikukka-avokadosalaatti                                                    

8 aurinkokuivattua tomaattia
50 kuivattua karpaloa
2–3 dl tuoreita sileälaitaisia voikukanlehtiä
1 iso avokado
200 g manchego-juustoa
2 rkl pinjansiemeniä
1 rkl laadukasta balsamicoa
2 rkl kylmäpuristettua neitsytoliiviöljyä
mustapippuria myllystä

 

Suikaloi tomaatit. Leikkaa avokado lohkoiksi.

Paahda pinjansiemenet kevyesti pannulla. Vuole manchegosta siivuja                                                                kuorimaveitsellä. Sekoita öljy, balsamico ja mustapippuri laakeassa vadissa.

Lisää kaikki muut aineet ja sekoita niin, että ne saavat öljy-balsamicokylvyn. Tarjoile paahdetun täysjyväruisleivän kera.

Ohje: Raija ja Jouko Kivimetsä: Hulluna hortaan. Hyvinvointia ja herkkuja villivihanneksista

 

 

VOIKUKKAKESÄJUOMA (sima)

Kerää kattila melkein täyteen voikukan kukkia, lisää vettä niin paljon kuin mahtuu ja kiehauta hiljalleen kannen alla.

Nosta kukat läviköllä pois kattilasta, purista niistä mehu kattilaan ja lisää  mehuun n. 100 g sokeria tai siirappia ja pari sitruunan  litraa kohti.

 

Anna liemen kiehahtaa ja sitten jäähdytä, lisää puoli palaa hiivaa, pidä vuorokausi tai yli yön lämpimässä paikassa ja kaada sitten pulloihin, jotka suljetaan  hyvin ja viedään kylmään kellariin ( kylmiöön ).

Ohje Toivo Rautavaara kirjasta Mihin Kasvimme Kelpaavat.

 

Voikukka rohtona

 

Lehtiä ja juurta käytetään yleensä teenä, keitteenä tai tinktuurana. Fenolihapot ja flavonoidit toimivat antioksidantteina.

 

♥  Voikukka on vahvistava ja virkistävä toonikumi. (toonikumi= kuntoa parantava)

♥  Lehdet lisäävät virtsaneritystä, juuret tehoavat paremmin maksaan.

♥ Voikukka ehkäisee tulehduksia ja reumaattisia vaivoja.

♥ Se lisää sapen ja haimanesteen eritytä ja edistää sapen tyhjenemistä, ja vähentää turvotusta sappitiehyissä ja estää sappikivien muodostusta.

♥Juuren kitkerät seskviterpeenit lisäävät mahaeritystä ja parantavat antioksidanttisten maksaentsyymien tuotantoa.

♥ Voikukka kiihottaa ruokahalua, parantaa ruoansulatusta ja rasvojen imeytymistä. Voikukan maksan toimintaa parantava ja diureettinen vaikutus laihduttaa.

♥ Voikukan lehdet vähentävät selluliittiä, alentavat kokonaiskolestrolia ja triglyseriditasaoja ja nostaa hyvää HDL-kolestrolia.

♥ Inuliini edesauttaa hyvien suolistobakteerien kasvua, parantaa verensokeritasapainoa.

♥ Voikukka parantaa kalsiumin ja mahdollisesti magnesiumin imeytymistä edistämällä suolen probioottisten bakteerien toimintaa.

♥ Se saattaa helpottaa MS oireisiin liittyvää turvotusta ja alentaa verenpainetta.

♥ Vaikka kasvin käyttö lisää virtsaneritystä se ei johda kaliumin puutteeseen, koska kasvi sisältää itse kaliumia runsaast

♥ Se voi ehkäistä munuaiskivien muodostusta sekä helpottaa mahdollisesti liiallisen estrogeenin aiheuttamia oireita, endometrioosia ja kuukautiskiertoon liittyviä rintojen kipuja. Voikukalla on mieltä rauhoittava vaikutus.

♥ Kasvi auttaa ilmavaivoihin, ummetukseen, täyteyden tunteeseen, peräpukamiin, maksa ja sappivaivoihin.

♥ Voikukkaa käytetään myös ihottumiin, kutinaan ja selluliitin hoitoon. Voikukan maitiaisnestettä voidaan käyttää ulkoisesti syylien hoitoon.

 

Keväisin vahvistavan ja puhdistavan teekuurin pituudeksi suositellaan 4 – 6 viikkoa, jolloin teetä nautitaan kupillinen kahdesti päivässä.

 

Huom!

Voikukka on turvallinen rohto, mutta jotkut henkilöt voivat olla voikukalle allergisia.

Kasvi kerää raskasmetalleja, joten sitä ei pidä poimia saasteisilta paikoilta.

Voikukka saattaa olla haitallinen, jos sinulla on matala verenpaine. Voikukkaa ei pidä käyttää, jos sappitiehyeissä on tukkeutumia. Sapen eritystä lisäävänä voikukka voi saada sappikivet liikkeelle.

Varmista lääkkeidesi ja voikukan yhteensopivuus ennen käytön aloitusta.

Käytöstä raskauden ja imetyksen aikana ei ole juurikaan tutkimuksia ja siksi sitä ei voi tällöin suositella.

 

 

Vähän myös kiinalaisittain voikukasta:

Kiinalainen lääketiede ja voikukka: Varhaisissa teoksissa voikukan käyttö liittyi usein naisten vaivoihin, kuten kuukautisten epäsäännöllisyyteen, valkovuotoon, rintojen turvotukseen ja maitorauhasten tulehduksiin sekä maidontuotannon heikkouteen. Tämän nähdään johtuvan voikukan kyvystä poistaa maksan ja mahalaukun kanavia myöten rintoihin nousevaa sisäistä kuumuutta sekä sen ravitsevasta vaikutuksesta maidon essenssin suhteen.

Varhaisissa teoksissa voikukan sanotaan myös vahvistavan lihaksia ja luita. Etenkin hampaisiin sillä nähtiin olevan suuri vaikutus, sillä hampaita kuluttava karies nähtiin olevan sidoksissa mahalaukun kuumuuteen. Myöhemmät yrttilääkärit alkoivat korostaa voimakkaammin sen tulehduksia hoitavia ominaisuuksia ja sitä alettiin käyttää entistä enemmän erilaisiin tulehdustiloihin.

Nykyään sitä käytetäänkin yleisesti hoitamaan ylähengitystiehyiden tulehduksia, silmätulehduksia ja lymfarauhasten tulehduksia. Sillä on perinteisesti hoidettu myös sikotautia. Maksan kanavaan liittyvän vaikutuksen vuoksi sitä ollaan käytetty hepatiittiin, sappirakon tulehdukseen, akuuttiin umpisuolentulehdukseen, virtsatietulehduksiin ja naisen sukuelimien tulehduksiin, kuten synnytyksen jälkeiseen sisäsynnytintulehdukseen (pelvic inflammatory disease, PID). Voikukka laskee myös hivenen kuumetta.

 

Meehän sie luontoon ja kerää itsellesi voimistavaa ”salaattia” keltaisten kukkien/ nuppujen kera, kehosi kiittää!

 

Mutta jos et jostain syystä voi, halua, pysty mennä luontoon keräämään voimaruokaa, niin silloin jos maksaasi ja vatsaasi haluat kiittää, niin voisit kokeilla esim. seuraavia:

Vogel Antitox,

Terranova Dandelion tai

Active Liver (tässä tuotteessa ei ole kylläkään voikukkaa, mutta tuote on maksallesi loistava apu)

 

Voikukkapellossa

Nurmella ja kukkamaalla,
tuntevat arvonsa ne täällä.
Eivät lähde kitkemällä,
eikä edes itkemällä.
Rikkaruohoja,
lehmänruokaa,
huokaan.
Ruohonleikkurinkin alla,
pelastuvat niiaamalla.
Keltaista peltoa katselen,
pian hahtuvat lentävät arvelen.
Miksi turhaan elettäkään teen,
jospa kukista kiedon seppeleen
.”

Maija Varonen

 

Sinulle tiivistelmän on kirjoittanut Riikka, Sinunapteekki

 

Lähteet:

frantsila.com

ravintolisäwiki.fi

Terve Maksa – kirja, Mividata : Marja Ruuti

Villivihannekset, Minerva: Sinikka Piippo

Kiinalainenlääketiede.fi

Edellinen artikkeli Tapetilla – RASVAMAKSA on yli miljoonalla Suomalaisella – Joka neljännen suomalaisen aikuisen maksa on rasvoittunut?
Seuraava artikkeli Taas uusi tutkimus kahvista – jos juo kahvia, kannattaa olla savuton!