Kurkumiini on polyfenolinen yhdiste, joka antaa kurkumalle (Curcuma longa) sen tunnusomaisen kirkkaankeltaisen värin. Kurkuma on inkiväärikasvien (Zingiberaceae) heimoon kuuluva kasvi, ja sitä on käytetty perinteisessä intialaisessa Ayurvedassa ja kiinalaisessa lääketieteessä vuosituhansien ajan. Viime vuosikymmeninä kurkumiini on noussut valtavan tieteellisen kiinnostuksen kohteeksi sen lupaavien terveyshyötyjen vuoksi.
Kurkumiinin terveyshyödyt
Toistaiseksi kurkumiinille on Euroopan elintarviketurvallisuusviranomaisen (EFSA) toimesta hyväksytty yksi terveysväite, jonka mukaan kurkumiini tukee nivelten normaalia toimintaa.
Kurkumiinilla on antioksidanttisia ominaisuuksia, joten sen ajatellaan hillitsevän tulehdusta sekä suojaavan soluja hapettumisstressiltä.
Mistä kurkumiinia saa?
Erilaisten kurkumiinivalmisteiden lisäksi kurkumiinia saadaan kurkumasta. Kurkuman kurkumiinipitoisuus vaihtelee, mutta yleensä se on noin 2–5 % kurkumajauheen kokonaispainosta. Curry on maustesekoitus, joka sisältää useita eri mausteita, joista kurkuma on yksi. Yleensä curryjauhe sisältää 20–30 % kurkumaa.
Kurkumiinia on saatavilla kapseleina, jauheena, uutteena ja öljyinä.
Tutustu Sinunapteekin laajaan tarjontaan painamalla alla olevaa painiketta.
Kurkumiinin imeytyminen
Kurkumiinin imeytyy elimistössä heikosti. Kurkumiinin heikko imeytyminen johtuu sen huonosta liukoisuudesta veteen, nopeasta käsittelystä maksassa ja suolistossa sekä nopeasta poistumisesta elimistöstä. Tämän vuoksi vain pieni osa suun kautta nautitusta kurkumiinista päätyy verenkiertoon ja kudoksiin, mikä saattaa rajoittaa sen hyödyllisyyttä.
Yksi tunnetuimmista menetelmistä edistää kurkumiinin imeytymistä on piperidiinin, mustapippurin vaikuttavan aineen, käyttö. Piperidiini hidastaa kurkumiinin käsittelyä maksassa, mikä lisää sen määrää verenkierrossa merkittävästi. Tämän vuoksi piperidiinia on monesti kurkumiinivalmisteissa.