Valmistaudu kevääseen tankkaamalla D-vitamiinia talvella

Valmistaudu kevääseen tankkaamalla D-vitamiinia talvella

D-vitamiini osallistuu hyvin moneen prosessiin kehossa. Se vahvistaa vastustuskykyä ja vaikuttaa mm. luuston ja hampaiden terveyteen sekä osallistuu solujen jakautumisprosessiin. Tuoreen norjalaistutkimuksen mukaan talvella tankattu D-vitamiini näyttää vaikuttavan jopa stressinsietokykyyn keväällä.

D-vitamiinin saanti ravinnosta

Luonnollista D3-vitamiinia on elintarvikkeista vain kalassa ja vain aniharvoissa kasvikunnan tuotteissa, joten D-vitamiinia ei ole helppoa saada riittävästi ravinnosta.

Vaikka Suomessa lisätään D3-vitamiinia maitovalmisteisiin ja ravintorasvoihin, määrä ei ole suuren suuri. Suomalaiset saantisuositukset D-vitamiinin osalta ovat matalat ja tähtäävätkin D-vitamiinin puutteen ehkäisyyn. Huomion arvoista on myös se, että D-vitamiinin saantisuositus on sama suomalaiselle ja espanjalaiselle, vaikka auringonvaloa saadaan Euroopan vastakkaisilla laidoilla täysin eri määrä, etenkin talvikuukausina.

Laatu ratkaisee

On yleistä, että D-vitamiinilisää tarvitaan ainakin syyskuusta maaliskuun loppuun asti. D-vitamiiniannoksen määrittämiseksi olisi tärkeä ensin mitata veren kalsidioli, joka mittaa D-vitamiinin saannin riittävyyttä.

Kannattaa lisäksi katsoa, minkälaisen valmisteen valitsee. Koska D-vitamiini on rasvaliukoinen, D3-vitamiini imeytyy hyvin, kun se on liuotettu oliiviöljyyn. Hyvälaatuinen oliiviöljy saadaan oliiveista kylmäpuristamalla. Kapselit on helppo niellä tai pureskella, kun valitsee pienen helmen kokoisen D-Pearls -kapselin. D-Pearls -tuoteperheestä voi valita itselleen ja perheenjäsenilleen sopivan vahvuuden.

Tutustu tästä D-Pearls -tuoteperheeseen ja muihin Pharma Nordin tuotteisiin: Pharma Nord (sinunapteekki.fi)

Lähteet:

Komission asetus (EU) Nr. 432/2012

Moan, J., D-vitamiiniluento 22.1.2016

Paakkari, I., Duodecim Terveyskirjasto, 26.11.2016

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Terveys 2000-hanke, 29.4.2012

Hansen A.L. et al., Vitamin D Supplementation during Winter: Effects of Stress Resilience..., Nutrients, 2022

Tilaa uutiskirje

Tilaamalla Sinunapteekin uutiskirjeen saat ensimmäisenä tiedot tarjouksista ja uutuuksista.