A-vitamiinia esiintyy paljon rasvaisissa ruoissa. Maksa ja kalanmaksaöljy ovat tunnettuja A-vitamiinin lähteitä. A-vitamiinia esiintyy myös voissa, kanamunan keltuaisessa ja rasvaisissa maitotuotteissa. Kasvikunnassa A-vitamiinin esiastetta karoteenia on mm. porkkanassa ja lehtikaalissa runsaasti. Jotta A-vitamiini imeytyisi, se tulee nauttia rasvaisen ruoan kanssa.
Päivittäisen saannin vertailuarvo A-vitamiinille on 800 µg (Eviran ohje 17052/3).
A-vitamiini on rasvaliukoinen vitamiini. EU:n viralliset hyväksytyt terveysväitteet kertovat seuraavaa:
- A-vitamiini edistää normaalia rauta-aineenvaihduntaa
- A-vitamiini edistää limakalvojen pysymistä normaaleina
- A-vitamiini edistää ihon pysymistä normaalina
- A-vitamiini edistää näön pysymistä normaalina
- A-vitamiini edistää immuunijärjestelmän normaalia toimintaa
- A-vitamiini osallistuu solujen erikoistumisprosessiin
A-vitamiinin puutos?
A-vitamiinin puutos saattaa aiheuttaa hämäräsokeutta ja ihon muuttumista kuivaksi ja kalpeaksi.
Voiko A-vitamiinia saada liikaa?
A-vitamiinin yliannostus saattaa aiheuttaa seuraavia oireita:
- ruokahaluttomuus
- ärtymys
- kuiva iho
- häiriöt maksan toiminnassa
- muutokset luustossa
- uneliaisuus
Tärkeää!
Raskauden aikana on syytä välttää A-vitamiinivalmisteiden käyttöä. Jos kuitenkin koet tarvitsevasi A-vitamiinilisää ja olet raskaana, käänny lääkärin puoleen.