translation missing: fi.general.accessibility.skip_to_content

A-Vitamiinit - tuoteryhmän kuvaus

A-vitamiinia esiintyy paljon rasvaisissa ruoissa. Maksa ja kalanmaksaöljy ovat tunnettuja A-vitamiinin lähteitä. A-vitamiinia esiintyy myös voissa, kanamunan keltuaisessa ja rasvaisissa maitotuotteissa. Kasvikunnassa A-vitamiinin esiastetta karoteenia on mm. porkkanassa ja lehtikaalissa runsaasti. Jotta A-vitamiini imeytyisi, se tulee nauttia rasvaisen ruoan kanssa.

Päivittäisen saannin vertailuarvo A-vitamiinille on 800 µg (Eviran ohje 17052/3).

A-vitamiini on rasvaliukoinen vitamiini. EU:n viralliset hyväksytyt terveysväitteet kertovat seuraavaa:


- A-vitamiini edistää normaalia rauta-aineenvaihduntaa

- A-vitamiini edistää limakalvojen pysymistä normaaleina

- A-vitamiini edistää ihon pysymistä normaalina

- A-vitamiini edistää näön pysymistä normaalina

- A-vitamiini edistää immuunijärjestelmän normaalia toimintaa

- A-vitamiini osallistuu solujen erikoistumisprosessiin


A-vitamiinin puutos?

A-vitamiinin puutos saattaa aiheuttaa hämäräsokeutta ja ihon muuttumista kuivaksi ja kalpeaksi.


Voiko A-vitamiinia saada liikaa?

A-vitamiinin yliannostus saattaa aiheuttaa seuraavia oireita:

- ruokahaluttomuus

- ärtymys

- kuiva iho

- häiriöt maksan toiminnassa

- muutokset luustossa

- uneliaisuus


Tärkeää!

Raskauden aikana on syytä välttää A-vitamiinivalmisteiden käyttöä. Jos kuitenkin koet tarvitsevasi A-vitamiinilisää ja olet raskaana, käänny lääkärin puoleen.