Kalium on ihmiselle välttämätön kivennäisaine. Kalium on natriumin ohella veren toinen tärkeä suola. Kaliumia tarvitaan muun muassa lihasten rakennusaineeksi. Kaliumia esiintyy yleisesti ruoassa ja sen puutos on harvinaista. Kaliumia on esimerkiksi lihassa, kanassa, kalassa, soijassa, hedelmissä (esim. banaani, aprikoosi, kuivatut luumut, rusinat, viikuna, passiohedelmä, kiivi), vihreässä salaatissa ja porkkanassa.
Kaliumille on hyväksytty seuraavat viralliset terveysväittämät:
- Kalium edistää hermoston normaalia toimintaa
- Kalium edistää lihasten normaalia toimintaa
- Kalium edistää verenpaineen pysymistä normaalina
Kaliumin puutos?
Kaliumin puutos on harvinaista, mutta se saattaa kehittyä, mikäli käytetään nesteenpoistolääkkeitä, on kyseessä pitkittynyt aliravitsemustila tai suolistosairauden yhteydessä. Lievä kaliumin puutostila ei yleensä aiheuta oireita. Se kuitenkin saattaa altistaa sydämen rytmihäiriöille. Vaikea kaliumin puutos, eli hypokalemia on vaarallinen tila: siihen liittyy voimattomuutta, lihasheikkoutta, ummetusta sekä sydämen rytmihäiriöitä.
Voiko kaliumia saada liikaa?
Ruuasta ei yleensä voi saada liikaa kaliumia. Munuaiset säätelevät tehokkaasti veren kaliumpitoisuutta. Osa nesteenpoistolääkkeistä saattaa aiheuttaa veren kaliumpitoisuuden kohoamista. Sen vuoksi nesteenpoistolääkityksellä olevien veren kaliumarvoja tarkkaillaankin säännöllisesti. Kaliumkloridi on liian suurina määrinä samaan tapaan haitallista kuin natriumkloridi (pöytäsuola).