translation missing: fi.general.accessibility.skip_to_content

E-Vitamiinit - tuoteryhmän kuvaus

E-vitamiini on ryhmä rasvaliukoisia antioksidantteja, joita keho ei muodosta. E-vitamiiniaktiivisuus on neljällä tokoferolilla ja neljällä tokotrienolilla. E-vitamiinia on saatava ravinnosta ja se varastoituu tehokkaasti rasvakudokseen. Runsaimmin E-vitamiinia on kasviöljyissä ja pähkinöissä.

Päivittäisen saannin vertailuarvo E-vitamiinilla on 12 mg (Eviran ohje 17052/3).

E-vitamiinista on hyväksytty seuraava virallinen terveysväittämä:
E-vitamiini edistää solujen suojaamista hapettumisstressiltä

E-vitamiinin puutos?
E-vitamiinin puutos on nykyään hyvin harvinaista. Jos puutosoireita ilmenee, ne ilmenevät yleensä alipainon, rasvojen imeytymishäiriön tai nopean suuren solutuhon yhteydessä. Puutosoireina voivat olla tasapainoaistin heikkeneminen, lihasheikkous ja näkökyvyn häiriöt. Puutosoireet tulevat esille yleensä vasta useiden vuosien puutoksen jälkeen. E-vitamiinin tarvetta lisäävät raskas fyysinen rasitys, runsas monityydyttymättömien rasvojen käyttö, korkeat veren rasva-arvot ja elimistön korkea rautapitoisuus. 

Voiko E-vitamiinia saada liikaa?
Kyllä voi. Tosin E-vitamiinin turvallisen käytön rajat ovat laajat: Säännöllinen käyttö yli 1000 mg voi johtaa E-vitamiinin liikasaantiin ja siihen liittyen K-vitamiinin puutteeseen, josta seuraa verenvuotoja. Muita liikasaannin oireita voivat olla väsymystä, pahoinvointia, kaksoiskuvia, lihasheikkoutta ja ruoansulatuskanavan kipuja.