Mitä on luuliemi?
Luuliemi on ikivanha ravintolisä. Luuliemen ajatuksena on alun alkaen ollut hyödyntää koko eläin, ei vain lihaa sen ympäriltä. Luun kova koostumus tekee siitä vaikean pureskella, joten keksittiin ajatus lämmittää luita vedessä, saaden siitä talteen luiden ja luuytimen arvokkaat ravinteet. Tutustu luuliemituotteisiin.
Perinteinen tapa tehdä luulientä
Kotitekoinen luuliemi valmistuu hauduttamalla eläimen luita, luuydintä ja rustoja pitkään vedessä matalassa lämpötilassa (voi lisätä myös sekaan etikkaa). Kotitekoiseen luuliemeen voi lisätä mausteita, mikäli haluaa liemestä maustetun. Pääasiassa luuliemen valmistamiseen tarvitsee vain luita, vettä ja aikaa. Tämä on alkuperäinen tapa valmistaa luulientä, josta luuliemijauheet ovat nykyaikaistettu ja helpotettu versio.
Mikä on luuliemijauhe?
Luuliemijauhe on perinteisesti valmistetun luuliemen kuivattu ja tiivistetty muoto. Jauhe valmistetaan luuliemestä, joka kuivataan, usein pakastekuivaamalla ja jauhetaan. Prosessissa varmistetaan, että luiden ja sidekudosten kollageeni, gelatiini, aminohapot, mineraalit ja muut ravinteet säilyvät jauheessa.
Lopputuloksena on helposti säilyvä ja helposti käytettävä jauhe, jonka voi liuottaa veteen tai sekoittaa esimerkiksi keittoihin, smoothieihin, kastikkeisiin tai pataruokiin.
Jauhe sisältää tyypillisesti kollageenia, aminohappoja esim. glysiinia, proliinia, glutamiinia, sekä rustoyhdisteitä kuten glukosamiinia ja kondroitiinia.
Miten luuliemijauhetta käytetään?
Luuliemijauhe on monikäyttöinen, jonka käyttö on yleistynyt hyvinvointi- ja ravintokeskustelussa, sillä se on helppo tapa lisätä ravinteita ruokavalioon. Luuliemijauhe voi olla helppo tapa saada kollageenia, aminohappoja ja luustolle/sidekudoksille hyödyllisiä yhdisteitä silloin, kun ei jaksa tai ehdi keittää luulientä alusta asti.
Yleisimmät käyttötavat:
-
Lämmittävä juoma: Sekoitetaan kuumaan veteen tai rasvakahviin. Moni nauttii niin sanottuna: luuliemiteenä aamulla tai illalla.
- Keittojen, pataruokien ja kastikkeiden pohja: lisää makua ja ravinteita keittoihin ja ruokiin. Luuliemijauheella voi myös sakeuttaa vähän keittoa ilman vehnäjauhoja.
Meiltä löytyviä luuliemijauheita
Biomed, Luuliemijauhe, suomalaisesta porosta valmistettu luuliemi. Sopii sekä juomaksi että ruoanlaittoon.
Biomed Luuliemijauhe Kurkumiini + Inkivääri + Chili. Poron luuliemijauhe, johon on lisätty mausteita, jolloin jauhetta voi käyttää myös suoraan juomana tai ruoan maustamiseen.
- DENSE Luuliemijauhe, joka on valmistettu ruotsalaisten ruoholla ruokittujen nautojen korkealaatuisista luista. Sopii keittoihin, pataruokiin, juomiin.


