B-vitamiinien 5 tärkeää tehtävää

B-vitamiinien 5 tärkeää tehtävää

Onko B-vitamiinit ja niiden vaikutukset elimistössä sinulle tuttuja? 

B-vitamiineja tarvitaan elimistössä mm. energia-aineenvaihduntaan, ylläpitämään immuniteettia, tukemaan normaalia hermoston toimintaa ja normaaleja psykologisia toimintoja, sekä ehkäisemään väsymystä ja uupumusta. B-vitamiineilla on lukuisia tärkeitä tehtäviä, joista nostamme tässä blogissa esiin viisi. 

B-vitamiiniryhmään kuuluu yhteensä kahdeksan vitamiinia; 

 • tiamiini (B1-vitamiini)
 • riboflaviini (B2-vitamiini)
 • niasiini (B3-vitamiini)
 • pantoteenihappo (B5-vitamiini)
 • pyridoksiini (B6-vitamiini)
 • biotiini (B7-vitamiini)
 • foolihappo (B9-vitamiini)
 • kobalamiini (B12-vitamiini).

B-vitamiinit ovat vesiliukoisia vitamiineja, joten ne eivät varastoidu elimistöön, vaan ylimääräinen vitamiini poistuu elimistöstä pääsääntöisesti virtsan mukana. Vesiliukoisuuden takia B-vitamiineja tulisi saada säännöllisesti ja jatkuvasti ravinnosta. Ainoana poikkeuksena on B12-vitamiini, joka varastoituu elimistössä.

B-vitamiineja saadaan yleisesti hyvin ravinnosta, kuten maitotuotteista, lihasta, kananmunasta, viljasta ja kasviksista. B12- vitamiinia puolestaan saadaan vain eläinperäisistä ruoka-aineista, joten kasvissyöjien ja vegaanien on hyvä kiinnittää erityistä huomiota siihen, että he saavat B12-vitamiinia riittävästi. Myös puutteellinen ruokavalio tai erilaiset imeytymishäiriöt voivat johtaa B-vitamiinin puutteeseen.

B-vitamiinien 5 tärkeää tehtävää

1. Vahvistaa vastustuskykyä

Vastustuskyky on usein usein pinnalla oleva aihe. Omaa vastustuskykyä voi tukea monin tavoin mm. liikunnalla, riittävällä unella ja hyvällä käsihygienialla. B-vitamiineista B6-, B9- ja B12- vitamiinit edistävät immuunijärjestelmän normaalia toimintaa eli on hyvä huomioida, että myös näitä vitamiineja saa riittävästi.

2. Auttaa vähentämään väsymystä ja uupumusta

Väsymyksestä puhuttaessa esiin nousee usein erityisesti elämätavat mutta omien elämäntapojen tarkastelun lisäksi apua väsymykseen voi hakea vitamiineista. B-vitamiineista B2-, B3-, B5-, B6- ja B9-vitamiinien on todettu auttavan vähentämään väsymystä ja uupumusta. 

3. Edistää normaalia energia-aineenvaihduntaa 

B-vitamiineista niasiini, pantoteenihappo, riboflaviini, tiamiini, biotiini sekä B12- vitamiini edistävät elimistön normaalia energia-aineenvaihduntaa. Energia-aineenvaihdunta on prosessi, jossa elimistö käsittelee saatuja ravintoaineita (hiilihydraatit, rasvat, proteiinit) ottaen niistä käyttöön energiaa ja rakennusaineita. Edellä mainitut B-vitamiinit tukevat energia-aineenvaihdunnan normaalia toimintaa.

4. Edistää hermoston normaalia toimintaa ja normaaleja psykologisia toimintoja, kuten muistia

Hermosto ohjaa koko elimistön toimintaa, niin sisäelinten toimintaa, kuin myös mm. liikkumista, muistamista ja ajattelua. Hermoston normaalia toimintaa tukee B-vitamiineista niasiini, riboflaviini, biotiini, B12- sekä B6-vitamiinit. Normaaleja psykologia toimintoja, kuten muistia ja oppimiskykyä tukevat B6-,B9- ja B12- vitamiinit.  

5. Edistää ihon ja limakalvojen hyvinvointia

B-vitamiineista myös kauneusvitamiinina tunnettu biotiini (B7-vitamiini) edistää ihon ja limakalvojen pysymistä normaaleina, sekä tukee hiusten hyvinvointia. Myös B2- vitamiini eli Riboflaviini ja Niasiini (B3-vitamiini) edistävät ihon ja limakalvojen normaalia hyvinvointia.

Meiltä löydät laajan valikoiman B-vitamiineja monessa muodossa ja vahvuudessa. Tutustu valikoimaan ja valitse juuri sinulle sopivin tuote. 

  Tästä pääset B-vitamiinituotteisiin: B-vitamiinit (Sinunapteekki.fi)

  Tilaa uutiskirje

  Tilaamalla Sinunapteekin uutiskirjeen saat ensimmäisenä tiedot tarjouksista ja uutuuksista.