Sonett – biohajoavia pesuaineita ja yhteiskunnallista vastuuta jo vuodesta 1977

Sonett – biohajoavia pesuaineita ja yhteiskunnallista vastuuta jo vuodesta 1977

Tiedätkö mistä käyttämäsi kalaöljy on peräisin? Luet nyt Sonett – biohajoavia pesuaineita ja yhteiskunnallista vastuuta jo vuodesta 1977 5 minuuttia Seuraava Kotimainen bertil´s-sarja tarjoaa täsmätuotteita juuri sinun tarpeisiisi

1960-luvulla luonnontieteilijä Johannes Schnorr havaitsi pisarakuvamenetelmän avulla pesuaineiden pinta-aktiivisten aineiden saastuttavan juomavettä. Tämä oli kannustin Sonett-yhtiön perustamiselle vuonna 1977, ja siten syntyi ajatus ympäristöystävällisestä pesusta modulaarisessa järjestelmässä. 

Kehittämänsä menetelmän ansiosta Johannes Schnorr kykeni osoittamaan, mikäli juomavesi sisälsi tensidejä. Pintajännitettä pienentävät aineet jätevesissä eivät hävinneet puhdistuslaitoksissa ja ne palautuivat luontoon vain osittain. Näitä jäämiä löytyi pohjavesistä, järvistä ja joista, missä ne muodostivat valtavia vaahtokerroksia suluissa ja padoissa. Vasta vuosia myöhemmin lainsäädännöllä määrättiin minimivaatimukset pesuaineiden hajoamiselle. Pisarakuvien antaman tiedon perusteella Johannes Schnorr sai idean luoda sellainen innovatiivinen ja ympäristöystävällinen pesua tehostava aine, joka olisi nopeasti ja täysin luontoon hajoava. Samalla olisi tärkeää käyttää raaka-aineita valmistuksessa niin vähän kuin suinkin pesutulosta huonontamatta.

Sonett syntyi ajatuksesta kantaa vastuu puhtaasta vedestä kaiken elämän mahdollistajana. Vesi itsessään on pesemisen tärkein ja tehokkain aine. Kun pesuaineiden valmistuksessa käytetään nopeasti ja täydellisesti hajoavia raaka-aineita, kuten aitoja kasvipohjaisia saippuoita, sokeritensidejä ja kivennäisaineita, kuten soodaa ja silikaatteja, lisätään veden puhdistuskykyä. Samalla huolehditaan siitä, että pesuaine palautuu häiriöttä luonnonkiertoon. Sonett katsoo, että sen tehtävä on huolehtia siitä, että pesu- ja puhdistusaineet ovat tehokkaita ja samalla sopusoinnussa luonnon ja ennen muuta veden kanssa.

Sonettin valmistusprosesseissa hyödynnetään ns. elävöitettyä vettä. Vesitutkijat puhuvat nuoresta ja kypsästä vedestä. Nuori vesi on sitä, mikä sataa taivaalta ja virtaa maanpinnalla. Kypsä vesi on sitä mikä ensin suodattuu kaikkien kivi, mineraali ja bakteeriainesten läpi ja nousee vastaavasti erilaisten suodattavien kerrosten läpi. Sonett käyttää kaupungin vesijohtovettä, mutta johtaa veden 12 mineraalin läpi painovoimalla ja saa siten aikaan ”kypsää vettä”. Tämä vesi sekoitetaan tuotteisiin.

Biohajoavat ekologiset pesuaineet Sonettilla kiinnitetään raaka-aineiden valintaan suurta huomiota. Kaikki valmistusaineet ovat täysin hajoavia eikä niiden tiedetä aiheuttavan ammattikäytössä tunnettuja herkistymisiä (hajusteet ovat aitoja, eteerisiä öljyjä). Sonett-tuotteet eivät sisällä entsyymejä, petrokemiasta peräisin olevia tensidejä, synteettisiä hajusteita, väri- tai säilöntäaineita, kirkasteita eikä valkaisua lisääviä aktivaattoreita. Valmistusaineet ovat pääsääntöisesti biodynaamisesti tai luomuviljeltyjä. Käytetyistä öljyistä oliivi-, rapsi-, kookos- ja palmuöljy sekä kaikki aidot haihtuvat öljyt ovat 100 %:sti peräisin luomutuotannosta. Sonett-nimi tulee ranskalaisesta ”savonette” -sanasta, joka tarkoittaa pientä saippuaa. Puhdas ja aito kasvisaippua on Sonett-pesuaineiden pääainesosa. Aito saippua on vanhin ja luonnollisin pesuaine.

Vastuullinen yritys

Sonett on edelläkävijä, paitsi tuotteidensa tehokkuuden ja taloudellisen käytön suhteen, myös yrityksen jäsentelemisessä sosiaalisesti hyväksyttävällä tavalla. Vajaakuntoiset aikuiset merkitsevät monien Sonett-tuotteiden merkinnät Lehenhofissa kyläyhteisössä. Yhteistyö on hedelmällistä myös Lehenhofin asukkaille, sillä työ on sosiaalista ja terapeuttista ja takaa ansiotulon erityistä huolenpitoa tarvitseville henkilöille. Sonett on erittäin sitoutunut kestävään kehitykseen. Se on ollut aktiivisesti kehittämässä myös eläinkokeettomia tutkimusmenetelmiä ja huolehtinut raaka-aineiden hankintamaiden paikallisen kulttuurin edistämisestä, lapsityövoiman estämisestä ja naisten aseman parantamisesta. Sonett tuotteita ei koskaan ole testattu eläimillä. 

Sonettille yritys ei ole yksityisasia, vaan pikemminkin yhteistä hyvää. Tästä syystä Sonettin osakkeet siirrettiin 100 %:sti vuonna 2014 voittoa tavoittelemattomaan säätiöön. Yhteistä hyvää rakentavan säätiön tehtävä on tukea veteen liittyvää tutkimusta, kehittää vaihtoehtoisia testausmenetelmiä käytettäväksi eläinkokeiden sijaan, kouluttaa tekijöitä muotovoimatutkimukseen ja edistää antroposofiaan pohjautuvia ekologisia, kulttuurisia ja taiteellisia aloitteita. 

Tiesitkö, että puhdistus- ja pesuaineissa ei tarvitse asetusten mukaan kertoa kaikkia valmistusaineita eikä niiden pitoisuuksia? Sonett ilmoittaa kaikkien tuotteidensa ainesosaluettelossa kaikki tuotteen valmistuksessa käytetyt raaka-aineet ja niiden suhteellisen sisällön tuotteessa. Tämä on erittäin poikkeuksellista, ja kertoo siitä, kuinka tärkeänä Sonett-yhtiö pitää läpinäkyvyyttä kaikessa toiminnassaan.

Sonett-tuotteet on valmistettu uusiutuvalla energialla ja tuotantoprosessi on täysin hiilineutraali. Sonett yrityksenä on lähes hiilineutraali. Sonett on määrittänyt tuotannon, pakkaamisen, virrankulutuksen, kuljetuksen ja lämmönkulutuksen aiheuttamat CO2-päästöt vuosittain vuodesta 2011. Sellaiset päästöt, joita ei pystytä omin toimin vähentämään, Sonett kompensoi syntyvän päästötasapainon ostamalla CO2-ekvivalentteja (päästövähennysyksiköitä) hankkeista, jotka täyttävät WWF Gold -standarin vaatimukset. Tällä tavoin voidaan varmistaa päästövähennysten toteutuminen luotettavasti.

Sonett suosikkeja

Sonett Villanpesuaine ja Sonett Villanhoitoaine: villavaatteiden huoltamiseen

Kun vaatteitaan huoltaa tunnollisesti, ne kestävät pidempään. Villavaatteiden oikeaoppinen pesu ja hoito ovatkin arkielämän pieniä ekotekoja, jotka pidentävät tekstiilien käyttöikää. Yleensä villavaatteen puhdistukseksi riittää tuuletus ja tahrojen paikallinen poistaminen. Nypyistä puolestaan päästään eroon nukkakamman ja pehmeän vaateharjan avulla. Aika ajoin villavaatteet kannattaa kuitenkin pestä noudattaen huolellisesti pesulapun ohjeita. Sonett Villanpesuaine on loistava valinta niin villavaatteiden kuin muidenkin vaativien kuitujen käsi- ja konepesuun. Oliiviöljysaippuapohjaisena villanpesuaine on hellävarainen pesijä, joka vaalii myös villan omaa rasvaa eikä siis pese kaikkea lanoliinia pois.

Sonett Villanhoitoaine on kestovaippailijoiden klassikkotuote, joka on noussut suureen suosioon myös laadukkaita villavaatteita huoltavien keskuudessa. Tekstiilialan ammattilaistenkin ylistämä villanhoitoaine palauttaa tehokkaasti villarasvan eli lanoliinin kaikkiin villavaatteisiin, jolloin niiden kuidut pehmenevät miellyttävän tuntuisiksi. Samalla villavaatteiden lämmönpitävyys ja vedenhylkimiskyky paranevat. Villahoitokäsittely elvyttää myös parhaat päivänsä nähneet villatekstiilit pidentäen siten niiden käyttöikää. Esimerkiksi vanuttuneet villasukat saavat Sonett villanhoitoaineen ansiosta uuden elämän!

Villanhoitoaineen käyttö on helppoa: ruokalusikallinen ainetta liuotetaan kuumaan veteen, jonka jälkeen seos sekoitetaan litraan kädenlämpöistä vettä. Villanpesuaineella pesty villavaate kastetaan hoitoaineseokseen, jonka annetaan imeytyä vaatteeseen kauttaaltaan. Hoitoainekylvystä nauttinutta villavaatetta kuivatetaan aluksi lempeästi pyyhkeen päällä ja rupeaman loppuvaiheessa vaate laitetaan henkariin kuivumaan.

Tutustu tästä Sonett -sarjaan: Sonett (sinunapteekki.fi)

Tilaa uutiskirje

Tilaamalla Sinunapteekin uutiskirjeen saat ensimmäisenä tiedot tarjouksista ja uutuuksista.