5 asiaa proteiineista, jotka haluat muistaa

5 asiaa proteiineista, jotka haluat muistaa

Proteiinit ovat keholle välttämättömiä ravintoaineita, joiden nauttimisessa on lukuisia terveyshyötyjä. Kun huolehdit, että ruokavaliossasi on riittävästi proteiinia ja erilaisia proteiininlähteitä, annat kehollesi parhaat edellytykset toimia optimaalisesti.

Oletko koskaan miettinyt, kuinka paljon saat proteiinia ruoastasi – ja mikä tärkeintä, saatko sitä tarpeeksi?

Proteiinin päivittäinen saantisuositus aikuisilla on 1,1–1,3 grammaa per painokilo. Näin ollen esimerkiksi 60 kiloa painavan aikuisen proteiinintarve päivässä on noin 70 grammaa.

Mikäli syöt monipuolisesti, ruokavaliosi sisältää eläinperäisiä tuotteita ja syömäsi ruoan määrä vastaa energiantarpeeseesi, saat todennäköisesti tarpeeksi proteiinia. Mikäli ruokavaliosi kuitenkin jää yksipuoliseksi tai liikut paljon, on proteiininsaantiin hyvä kiinnittää huomiota. Esimerkiksi kasvis- ja vegaaniruokavaliota noudattavien on tärkeää huolehtia kasviproteiinilähteiden monipuolisuudesta ja riittävästä energiansaannista.

Proteiineja voisi kuvailla kehon sisäisinä rakennuspalikoina, jotka huolehtivat kehon jokapäiväisistä tehtävistä ja varmistavat, että kehosi koneisto toimii kitkattomasti.

Jos haluat jotakin proteiineista muistaa, paina mieleesi nämä viisi asiaa:

Kehon rakennuspalikat: Proteiinit muodostavat perustan lihasten, luuston, ihon ja hiusten rakentamiselle. Ne auttavat korjaamaan vaurioituneita kudoksia ja rakentamaan uutta.

Immuunipuolustus: Proteiinit eli valkuaisaineet ovat suoja- ja energiaravintoaineita, jotka toimivat elimistön immuunipuolustuksessa muun muassa vasta-aineina ja kuljettavat ravintoaineita veressä.

Hormonien ja entsyymien tuotanto: Monet hormonit ja entsyymit, jotka säätelevät kehon eri toimintoja, ovat proteiinipohjaisia. Proteiinit ovat avainasemassa aineenvaihdunnan säätelyssä ja muiden biokemiallisten reaktioiden mahdollistamisessa.

Lihasmassan ylläpito ja kasvu: Proteiinit ovat välttämättömiä lihasten rakentamiselle ja säilyttämiselle. Riittävä proteiininsaanti auttaa ylläpitämään vahvaa kehoa sekä tukemaan lihasmassan kasvua liikunnan yhteydessä.

Kylläisyys ja painonhallinta: Proteiinit pitävät kylläisenä pidempään kuin hiilihydraatit tai rasvat, mikä voi tukea painonhallintaa.

Proteiinilisät ovat kätevä tapa lisätä ruokavalioon proteiinia niin kotona kuin liikkeessä. Esimerkiksi proteiinijauhetta on helppo lisätä smoothien ja tuorepuuron sekaan tai sekoittaa nopea proteiinijuoma treenien jälkeen sheikkerissä.

Kotimaisen Puhdistamon proteiinituotteet valmistetaan puhtaista ja huolellisesti valikoiduista ainesosista. Löydät Sinun Apteekin valikoimasta kolme erilaista proteiinijauhetta: HERA Proteiinin, RIISI Proteiinin ja Optimal VEGE Proteiinin.

Miellyttävän makuinen HERA Proteiini soveltuu erinomaisesti sekasyöjille. Helposti sulava RIISI Proteiini on kasviperäinen proteiini, joka on hyvä valinta herkkävatsaisille, joille maitotuotteet tai palkokasvit eivät sovellu. Optimal VEGE Proteiini on riisiproteiinin ja herneproteiinin sekoitus, jonka aminohappokoostumus on kahden erilaisen kasviproteiinilähteen ansiosta täydellinen.

Tutustu Puhdistamon proteiinituotteisiin!

Tilaa uutiskirje

Tilaamalla Sinunapteekin uutiskirjeen saat ensimmäisenä tiedot tarjouksista ja uutuuksista.