Biohakkerin vinkit melatoniinin käytön optimointiin

Biohakkerin vinkit melatoniinin käytön optimointiin

NivelTeho PELASTI Luet nyt Biohakkerin vinkit melatoniinin käytön optimointiin 4 minuuttia Seuraava Apua couperosan ja ruusufinnin hoitoon Dr. Hauschkalla

Lyhyt- vai pitkävaikutteista, suurina vai pieninä annoksina? Biohakkeri-tietokirjailija Olli Sovijärvi opastaa tässä jutussa siihen, miten saat melatoniini-ravintolisästä eniten hyötyä nukahtamiseen ja aikaerorasituksen helpottamiseen.

Ihmisaivojen käpylisäke tuottaa uni- ja pimeähormonina tunnettua melatoniinia luonnollisesti. Uni-valverytmiä säätelevän melatoniinin eritys lisääntyy pimeässä ja vähenee valoisassa. Myös ikääntyminen heikentää melatoniinin luonnollista tuotantoa: eläkeiän saavuttaneilla se alkaa jo olla todella matalalla. Etenkin tällöin voi olla hyödyksi ottaa melatoniinia ravintolisänä.

Melatoniinia hyödynnetäänkin ravintolisänä ensisijaisesti uniongelmien helpottamiseen (etenkin nukahtamisen tukemiseen) ja aikaeron vaikutusten lievittämiseen.

Melatoniinin optimaalinen annostelu

Biohakkeri-tietokirjailija Olli Sovijärven mukaan melatoniinin annostelussa vähemmän on enemmän. Jättimäärien asemasta Sovijärvi kannustaa kokeilemaan pieniä annoksia:

- Melatoniinin mikroannostelu on vähintään yhtä tehokasta kuin isojen annosten ottaminen. Esimerkiksi 0,3 mg melatoniinia vuorokaudessa on monelle optimaalinen annos.

Pienten annosten ideana on (etenkin melatoniinintuotannon heikennyttyä ikääntymisen myötä) simuloida elimistön omaa melatoniinintuotantoa:
luonnollisesti melatoniinia erittyy käpylisäkkeestä enintään 0,1 mg vuorokaudessa.

- Mikroannostelulla vältetään myös sivuvaikutuksia (kuten päänsärkyä, huimausta tai päiväaikaista väsymystä), joita saattaa joillekin ihmisille tulla etenkin suuremmista melatoniinimääristä, Sovijärvi perustelee.

Nopeavaikutteisuudestaan tunnettu Nordaid-sarjan Sleep Aid -melatoniinisuihke sopii erinomaisesti myös mikroannosteluun. Suihkeesta voi helposti ottaa puolikkaan suihkauksen (tai vähemmänkin) ja saada siten täyden hyödyn tästä tehokkaasti imeytyvästä melatoniinista myös pieninä annoksina.

Kumpi on parempi: pitkä- vai lyhytvaikutteinen melatoniini?

Olli Sovijärvi kertoo lyhytvaikutteisen melatoniinin haittapuolena olevan se, että ihminen saattaa herätä keskellä yötä melatoniinin vaikutuksen loppuessa.

Näin voi Sovijärven mukaan käydä etenkin silloin, kun melatoniinia on otettu liian isona annoksena, jolloin muutos melatoniinitasoissa on suuri.

- Tämän pystyy välttämään sillä, että ottaa lyhytvaikutteista melatoniinia mikroannoksena, jolloin tasot eivät vaihtele niin jyrkästi, Sovijärvi opastaa.

- Pitkävaikutteisen melatoniinin etuna on tasaisempi ja kestoltaan pidempi vaikutus, jonka ansiosta yöheräämisiltä vältytään.

Nordaidin Sleep Aid - melatoniinisuihke on pitkävaikutteinen ja nopeasti tehoava. Suihke imeytyy verenkiertoon suoraan suun limakalvoilta, minkä ansiosta se vaikuttaa jo noin kymmenessä minuutissa. Pitkävaikutteinen Sleep Aid -suihke vaikuttaa elimistössä noin kuuden tunnin ajan.

Melatoniinista apua myös aikaerorasituksesta toipumiseen

Melatoniini on suosittu ravintolisä myös matkustelevien keskuudessa. Aikaerorasituksen taklaajana se onkin monille tuiki tarpeellinen etenkin siirryttäessä aikavyöhykkeestä toiseen.

- Melatoniini on todella tehokas aikaerorasituksen helpottajana aivan erityisesti silloin, kun sen yhdistää aamuiseen valoaltistukseen. Näin vuorokausirytmiä on mahdollista siirtää tehokkaasti ja pahimmat jet lag -oireetkin pysyvät poissa, Sovijärvi vinkkaa.

Aikaerorasituksen helpottamiseksi melatoniinia on hetkellisesti hyvä käyttää mikroannoksia suurempina määrinä.

Kokonaisvaltainen ratkaisu uniongelmien voittamiseen: Sleep Aid -melatoniinisuihke ja Harmonia niDRA yhteiskäytössä

Hyvän unen perusta luodaan päivän aikana: kun keho ja mieli eivät käy päivällä niin kovilla kierroksilla, onnistuu nukahtaminen illalla helpommin. Tätä mieltä on unitutkijoiden ehdoton enemmistö. Myös Sovijärvi allekirjoittaa näkemyksen:

- Jos kärsii esimerkiksi stressistä johtuvista uniongelmista tai emotionaalisista haasteista, Sleep Aid -melatoniinisuihkeen ja Harmonia niDRAn yhteiskäyttö voi olla suureksi hyödyksi. Harmonia niDRAn sisältämien ashwagandha- ja sahramiuutteiden avulla helpotetaan palautumista stressistä ja muista emotionaalis-psykologisia rasituksista. Harmonia niDRAn ja Sleep Aid -suihkeen käytön yhdistäminen on pelkkää melatoniinia kokonaisvaltaisempi lähestymistapa uniongelmien ratkaisemiseen, Olli Sovijärvi opastaa.

Melatoniinista on välillä hyvä pitää pausseja, jotta voi havainnoida, miten keho reagoi oltaessa ilman melatoniinilisää. Harmonia niDRAa voi halutessaan käyttää ilman taukoja.

Melatoniinin ihanteellinen annostus vaihtelee yksilöllisesti

Melatoniini auttaa tutkitusti lyhentämään nukahtamisaikaa: EU:n sallimien terveysväitteiden mukaan edullinen vaikutus saavutetaan nauttimalla 1 mg melatoniinia lähellä nukkumaanmenoaikaa. Melatoniinin optimaalinen annostelu on kuitenkin yksilöllistä: sekä omakohtaisiin kokemuksiin että tutkimusnäyttöön perustuen biohakkeri Olli Sovijärvi kannustaa testaamaan melatoniinin tehoa myös virallisia suosituksia pienempinä annoksina. Hänelle itselleen optimiannos melatoniini-ravintolisää on 0,3-0,5 mg vuorokaudessa.

Melatoniini auttaa lievittämään aikaeron yksilöllisiä vaikutuksia: EU:n sallimien terveysväitteiden mukaan edullinen vaikutus saavutetaan ottamalla vähintään 0,5 mg:n annos lähellä nukkumaanmenoaikaa ensimmäisenä matkapäivänä ja muutamana seuraavana päivänä.

Testaa ja totea itse nopeasti tehoavan ja pitkävaikutteisen Sleep Aid -melatoniinisuihkeen vaikutukset!

Tilaa uutiskirje

Tilaamalla Sinunapteekin uutiskirjeen saat ensimmäisenä tiedot tarjouksista ja uutuuksista.