Mitkä ovat suomalaisten tärkeimmät ravintolisät?

Mitkä ovat suomalaisten tärkeimmät ravintolisät?

Yksilöllisistä eroista huolimatta voidaan nostaa esiin 5 tärkeää ravintolisää, joista melkein kaikki suomalaiset hyötyvät. Alla esittelemme nämä ravintolisät terveyshyötyineen.

1. D-vitamiini vastuskyvylle ja luustolle

Suomessa elämme pitkän pimeän ja kylmän kauden, jolloin emme saa riittävästi aurinkoa D-vitamiinin muodostukseen ihollamme. D-vitamiinilla on monia erittäin tärkeitä terveysvaikutuksia, jotka liittyvät muun muassa vastustuskyvyn normaaliin toimivuuteen sekä luiden ja hampaiden kunnon ylläpitoon. D-vitamiinin saannin turvaaminen kautta vuoden on huipputärkeää meille jokaiselle ikään katsomatta. D-vitamiinilisää ei ole syytä unohtaa kesälläkään, mikäli ulkona ei tule oleiltua käsivarret ja sääret paljaana päiväsaikaan. D-vitamiinia tutkitaan edelleen paljon ja se on yksi käytetyimmistä ravintolisistä.

2. Kalaöljyä mielelle, sydämelle ja verisuonistolle

Kalaöljy on yksi suosituimmista ravintolisistä, eikä syyttä, sillä kalaöljyn omega-3-rasvahapoista, EPA:sta ja DHA:sta, on tutkitusti hyötyä niin mielelle, näkökyvylle, sydämen toiminnalle, verenpaineelle kuin veren rasva-arvoillekin.
Kalaöljyn omega-3-sarjan rasvahapot EPA ja DHA ovat siis sen terveydellisten hyötyjen perusta, mutta vain riittävissä määrin nautittuina. Jotta hyötyjä voi saada esimerkiksi veren triglyseridi-arvoihin, tulee EPA- ja DHA-rasvahappoja nauttia päivässä yhteensä 2 grammaa (eli 2000 mg). Ja jos hyötyä haluaa verenpaineelle, pitää niitä saada yhteensä 3 grammaa (eli 3000 mg) päivässä.

3. Magnesiumia väsymykseen ja uupumukseen, hermostolle ja lihaksille

Magnesium on sinkin jälkeen toiseksi yleisin solunsisäinen kivennäisaine kehossamme ja se osallistuu yli 300 aineenvaihduntatapahtumaan – eli tuiki tärkeästä aineesta on kyse. Se on erityisen tärkeä energia-aineenvaihdunnallemme, mistä kertoo mm. se, että energian varastomuoto ATP on yleensä yhdistynyt kehossamme juuri magnesiumiin. Magnesium on myös mukana energian lähteinä käytettävien ravintoaineiden eli hiilihydraattien, rasvojen ja proteiinien aineenvaihdunnassa, missä niiden sisältämä energia saadaan elimistön käyttöön.

Magnesium vähentääkin väsymystä ja uupumusta. Se auttaa myös pitämään mielen kirkkaana, sillä se edistää normaaleja psykologisia toimintoja sekä tukee hermoston normaalia toimintaa.

4. Balanssi -maitohappobakteerivalmiste suolistolle ja aineenvaihdunnalle

Suoliston kuntoa tukevassa Balanssi-maitohappobakteerivalmisteessa on tasapainoinen yhdistelmä viittä eri maitohappobakteerikantaa: Lactobacillus acidophilus, Lactobacillus rhamnosus, Bifidobacterium lactis, Bifidobacterium breve ja Streptococcus thermophilus, sekä biotiinia, joka edistää muun muassa suoliston limakalvojen pysymistä normaaleina. Biotiini, kuten mukana oleva B6-vitamiinikin, edistävät normaalia energia-aineenvaihduntaa sekä proteiinien ja hiilihydraattien aineenvaihduntaa. B6-vitamiini edistää lisäksi immuunijärjestelmän normaalia toimintaa.

Balanssin maitohappobakteerit ovat suojapäällystettyjä. Superior coating® -päällyste suojaa bakteereita ruuansulatuskanavan rasituksilta, maha- ja sappihapoilta, jolloin suolistoon päätyy suurempi määrä eläviä maitohappobakteereita. Päällystystekniikan ansiosta Balanssin maitohappobakteerit kestävät ruuansulatuskanavan rasituksia jopa sata kertaa paremmin kuin tavalliset, suojaamattomat maitohappobakteerivalmisteet, eikä niitä silloin tarvita kovin suuria määriä.

Suolistoa ajatellessa on myös hyvä muistaa syödä riittävästi kuituja!

5. C-vitamiinia vastustuskyvylle, väsymykseen sekä iholle

C-vitamiini on kehomme toiminnalle välttämätön vesiliukoinen vitamiini, jota elimistö ei pysty itse valmistamaan tai varastoimaan, joten sitä on saatava ravinnosta säännöllisesti. Sillä on monia tärkeitä tehtäviä kehossamme, aina immuunipuolustuksen ja raudan imeytymisen tukemisesta kollageenin rakentumiseen ihossa, luissa ja ikenissä.

Jos olo on nuutunut, sopii C-vitamiini erinomaisesti magnesiumin pariksi selättämään vetämätöntä oloa. Kuten magnesiumkin, se edistää normaalia energia-aineenvaihduntaa ja vähentää väsymystä ja uupumusta. Aivotkin kiittävät, sillä C-vitamiini edistää osaltaan myös normaaleja psykologisia toimintoja ja tukee hermoston normaalia toimintaa. Lisäksi C-vitamiini on keholle tärkeä antioksidantti, jolloin se suojaa soluja hapettumisstressiltä.


Onhan sinulla jo nämä 5 tärkeintä ravintolisää käytössä?

Täydennä varastojasi tai tutustu tuotteisiin: Terveyskaistan kotimaiset ravintolisät

Tilaa uutiskirje

Tilaamalla Sinunapteekin uutiskirjeen saat ensimmäisenä tiedot tarjouksista ja uutuuksista.