Vaihdevuodet – luonnollinen osa naisen elämää

Vaihdevuodet – luonnollinen osa naisen elämää

Teksti -ja kuvat: Anu Kiiveri-Sahila

Yhdestä asiasta voimme varmasti olla samaa mieltä: vaihdevuosista puhutaan aivan liian vähän. Mielestäni tästä naisen elämään luonnollisena osana kuuluvasta ajanjaksosta pitäisi puhua jo koulussa samalla, kun puhutaan nuorten murrosiästä. Voihan olla, että kotona on nimittäin samaan aikaan sekä murrosiän kourissa kamppaileva teini, sekä vaihdevuosien kanssa tuskaileva äiti. Olemme yksilöitä ja niin ovat vaihdevuosiin liittyvät oireetkin - täysin yksilöllisiä. Suurimmalla osalla naisista vaihdevuosioireisiin liittyy unettomuutta tai aamuöistä heräilyä ja kuumia aaltoja. Myös ärtyneisyys, painon nousu tai painonhallinnan hankaloituminen sekä muistin heikkeneminen voivat kuulua oirekirjoon. Toisilla oireet ilmenevät lievempinä, kun taas toiset joutuvat kärsimään vaihdevuosien aiheuttamista haastavaista oireista vuosikausia. Erään tutkimuksen mukaan hankalat PMS -oireet saattavat ennakoida myös hankalia vaihdevuosioireita.

Menopaussin alkamisajankohta vaihtelee suomalaisilla naisilla noin 40-60 -vuoden ikähaarukassa. Kuitenkin yleisimmin menopaussi alkaa noin 45-55-vuoden iässä. Aikaa ennen menopaussia kutsutaan premenopaussiksi eli esivaihdevuosiksi. Esivaihdevuodet antavat kuulua itsestään jo 5-10 -vuotta ennen varsinaista menopaussia. Tänä aikana kuukautiskierto muuttuu epäsäännölliseksi ja kierto lyhenee. Kuukautiset voivat muuttua myös hyvin runsaiksi ja erilaiset PMS-oireet voivat vaikeutua. Myös unihäiriöitä, hikoilua ja kuumia aaltoja voi esiintyä. Allekirjoittaneella premenopaussi oli oireillut jo vuosia hyvin runsaina ja kivuliaina kuukautisina. Lopulta ongelma runsaiden vuotojen osalta ratkesi hormonikierukan avulla. Kuumista aalloista sain esimakua viime syksynä, 49-vuotiaana. Kovin epäuskoisena kummastelin yöllisiä hikoilupuuskia, joiden takia uni keskeytyi monta kertaa yössä. Peittoa piti kiskoa edes takaisin, jotta kehon sai viilenemään. Tajusin kuitenkin pian jutun juonen ja osasin yhdistää oireet lähestyviin vaihdevuosiin.

Vaihdevuosioireet liittyvät munasarjojen estrogeenituotannon vähenemiseen ja niistä kärsii noin 70-80% naisista. Tavallisimpia oireita ovat edellä mainitut uniongelmat ja kuumat aallot. Yölliset kuumat aallot taas ruokkivat entisestään uniongelmia, kun hikoilu herättää keskellä yötä. Samalla, kun takana on uneton tai katkonainen yö, on olo aamulla väsynyt ja ärtynyt. Myös mielialan vaihtelut, masennus, hajamielisyys, iho- ja hiusongelmat ja limakalvojen kuivuminen liittyvät vaihdevuosioireisiin. Vaikka lista on pitkä, ei kaikkea voi kuitenkaan laittaa pelkästään hormonien syyksi. Esimerkiksi epäterveellinen tai puutteellinen ruokavalio, liiallinen sokerien ja kofeiinin nauttiminen, alkoholi, vähäinen liikunta, pitkittynyt stressi ja monet lääkkeet pahentavat tilannetta entisestään. Paljon on siis tehtävissä, jotta häiritseviä ja elämänlaatua heikentäviä oireita voi itsekin koettaa vähentää.

Välttämällä ns. nopeita hiilihydraatteja kuten valkojauhotuotteita, virvokkeita ja sokerisia makeisia ja sitä kautta vyötärölihavuutta pääsee jo pitkälle. Pitkittynyt stressi on monen terveydellisen ongelman juurisyy. Tämän vuoksi katse kannattaa kohdistaa ennen muuta siihen. Suoliston kunnolla taas on iso merkitys ravinteiden imeytymiseen. Lisää ruokavalioon suolistolle hyvää tekeviä kuituja ja ravinteikasta ruokaa mm. kasviksien, marjojen ja hedelmien muodossa. Juo riittävästi vettä päivän aikana. Lisää lautaselle rasvaista kalaa ja kananmunia, käytä laadukkaita öljyjä kuten avokado -ja oliiviöljyjä. Työkalupakkiini kuuluu myös monipuolinen liikunta ja ulkoilu. Talvisin käyn avannossa. Tykkään myös saunoa. Unirytmini on säännöllinen ja kahvia juon ainoastaan aamuisin. Alkoholia en käytä juuri ollenkaan.


Sain lisäksi apua Femicaps Easy Life -tuotteesta, mikä on tarkoitettu kaikenikäisille naisille, jotka kärsivät PMS tai vaihdevuosioireista.

Tuote tasapainottaa elimistöä luonnollisesti kylmäpuristetun helokinsiemenöljyn, magnesiumin, siveydenpuun hedelmäuutteen, kärsimyskukkauutteen, E-vitamiinin ja B6-vitamiinin yhdistelmällä. Femicaps Easy Life kapseleita käytetään 3 kuukauden kuurina, jonka jälkeen pidetään kuukauden tauko. Tuotetta voi käyttää myös kuuriluontoisesti tarvittaessa. Itseltäni loppuivat yölliset hikoilut parin kuukauden käytön jälkeen ja mieli tuntui käytön aikaan tasapainoisemmalta. Jatkossa aion pitää tätä tuotetta jemmassa ja ottaa käyttöön välittömästi, mikäli vaihdevuosioireet nostavat taas päätään.

Tutustu tuotteeseen tästä: Femicaps Easy Life 120 kaps (sinunapteekki.fi)

Tilaa uutiskirje

Tilaamalla Sinunapteekin uutiskirjeen saat ensimmäisenä tiedot tarjouksista ja uutuuksista.