D-vitamiini boostaa vastustuskykyä

D-vitamiini boostaa vastustuskykyä

Viime kesänä auringon ultraviolettisäteilyn vaikutuksesta iholta syntyneen tärkeimmän D-vitamiinin, D3-vitamiinin, varastot on pian käytetty loppuun. Mistä voi saada täydennystä?

D-vitamiini osallistuu hyvin moneen prosessiin kehossa. Se vaikuttaa mm. luuston ja hampaiden terveyteen ja osallistuu solujen jakautumisprosessiin. Lukuisista vaikutuksista kenties ajankohtaisin on vastustuskyvyn vahvistaminen.

Mutta D-vitamiinia ei ole helppoa saada riittävästi ravinnosta. Luonnollista D3-vitamiinia on elintarvikkeista vain kalassa ja vain aniharvasta kasvikunnan tuotteesta saa D3-vitamiinia.

Vaikka Suomessa lisätään D3-vitamiinia maitovalmisteisiin ja ravintorasvoihin, määrä ei ole suuren suuri. Suomalaiset saantisuositukset D-vitamiinin osalta ovat matalat ja tähtäävätkin D-vitamiinin puutteen ehkäisyyn. Huomion arvoista on myös se, että D-vitamiinin saantisuositus on sama suomalaiselle ja espanjalaiselle, vaikka auringonvaloa saadaan Euroopan vastakkaisilla laidoilla täysin eri määrä, etenkin talvikuukausina.

Tarvitsenko D-vitamiinitankkausta?

D-vitamiiniannoksen määrittämiseksi olisi tärkeä ensin mitata veren kalsidioli, joka mittaa D-vitamiinin saannin riittävyyttä. On yleistä, että D-vitamiinilisää tarvitaan ainakin syyskuusta maaliskuun loppuun asti.

Laatu ratkaisee

Kannattaa lisäksi katsoa, minkälaisen valmisteen valitsee. Koska D-vitamiini on rasvaliukoinen, D3-vitamiini imeytyy parhaiten, kun se on liuotettu oliiviöljyyn. Hyvälaatuinen oliiviöljy saadaan oliiveista kylmäpuristamalla. Kapselit on helppo niellä tai pureskella, kun valitsee pienen helmen kokoisen D-Pearls -kapselin. D-Pearls -tuoteperheestä voi valita itselleen ja perheenjäsenilleen sopivan vahvuuden.

Tästä pääset Pharma Nordin tuotteisiin: Pharma Nord (sinunapteekki.fi)

Lähteet:
Komission asetus (EU) Nr. 432/2012
Moan, J., D-vitamiiniluento 22.1.2016
Paakkari, I., Duodecim Terveyskirjasto, 26.11.2016
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos,  Terveys 2000-hanke, 29.4.2012

 

Tilaa uutiskirje

Tilaamalla Sinunapteekin uutiskirjeen saat ensimmäisenä tiedot tarjouksista ja uutuuksista.